Setmana laboral de 4 dies: entre l’incentiu públic i la voluntat de les empreses

La Conselleria d'Economia ha inclòs en els pressupostos una partida per a incentivar que les empreses valencianes reduïsquen les hores de treball setmanal.

Imatge d'arxiu d'una treballadora en una fàbrica.

El 1919, després una vaga de 44 dies liderada per la CNT a La Canadenca de Barcelona, el govern espanyol va aprovar la jornada laboral de 8 hores per a tots els treballadors de l'Estat. Ara, més d'un segle després, la Conselleria d'Economia ha inclòs en els pressupostos de 2021 una partida de 4 milions per a un projecte pilot de subvencions a empreses que vulguen reduir la setmana laboral de la plantilla a 32 hores.

El projecte busca implementar la setmana laboral de quatre dies o jornades de 6,4 hores de dilluns a divendres sense reduir el salari dels treballadors. El secretari autonòmic d'Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu, ha sigut el principal impulsor d'aquest programa.

Per a Nomdedéu, aquesta proposta pot començar un "cercle virtuós econòmic", puix que augmentaria la productivitat, reduiria els desplaçaments als centres de treball i milloraria la conciliació familiar. El secretari autonòmic considera que aquest projecte pilot obri la porta a "treballar millor i viure millor".

Els sindicats hi estan a favor, sempre que no baixe la remuneració; i també la patronal, sempre que no baixe la competitivitat. Així, Cloti Iborra, secretària de la Dona de CCOO PV, assegura que repartir la faena existent faria que s'evitaren pèrdues de llocs de treball i se'n crearen de nous. Salvador Navarro, president de la CEV, matisa que aquesta decisió ha de ser voluntària perquè les empreses no poden perdre competitivitat.

A la Comunitat Valenciana, la consultora informàtica il·licitana Zataca Systems va ser la primera empresa a implementar una setmana laboral de quatre dies amb l'objectiu d'afavorir la conciliació familiar dels treballadors i de les treballadores.

El govern espanyol estudia un projecte pilot semblant

El Ministeri d'Hisenda estudia l'esmena presentada per Compromís, Més País i Equo per a desenvolupar un projecte pilot d'ajudes econòmiques a empreses que assagen l'aplicació d'una setmana laboral de quatre dies.

Aquesta proposta planteja destinar una quantitat de 50 milions d'euros a incentius que complementen la reducció de la jornada fins que es consolide l'increment de producció derivat de la millora en el rendiment que es pronostica.

El complement de reducció de jornada permetria una setmana laboral de 32 hores sense cap reducció en el salari dels treballadors. L'esmena també proposa una línia d'ajudes plurianuals gestionades per les comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats