El Senat avala definitivament la cessió de l'impost de residus a la Comunitat Valenciana

Juntament amb cinc autonomies més, assumirà competències de gestió i de caràcter normatiu entorn d'aquest impost

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, durant una sessió plenària al Senat
La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, durant una sessió plenària al Senat / Gustavo Valiente Herrero (Europa Press)

El ple del Senat ha aprovat aquest dijous els projectes de llei per a la cessió definitiva de la gestió de l'impost sobre el depòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus a sis comunitats autònomes --Andalusia, les Balears, les Canàries, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Galícia--.

Aquests sis projectes de llei, que s'han debatut i s'han votat per separat al Senat, han tingut el suport de 249 senadors, enfront de l'únic rebuig de Vox i les abstencions de Bildu.

Cal recordar que el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública i les comunitats autònomes van acordar el mes de juliol passat impulsar la cessió de l'impost sobre depòsit de residus en abocador –que entra en vigor l'1 de gener del 2023–, però amb la idea que els territoris el puguen anar assumint "amb flexibilitat" i es faça a demanda de les mateixes comunitats autònomes.

Segons va recordar llavors la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, algunes comunitats autònomes tenien impostos als seus territoris molt semblants als que pretén posar en marxa al conjunt del país. "Algunes tenen pressa per assumir-ho perquè en tenien un molt semblant al seu territori i altres han manifestat que no constitueix una prioritat en aquest moment", va explicar la ministra.

La norma dicta que es faça possible que les comunitats assumisquen competències de gestió i de caràcter normatiu entorn d'aquest impost, que respon a l'afany de la Unió Europea d'aprofundir en les qüestions que tenen a veure amb la transició ecològica i la fiscalitat mediambiental.

També et pot interessar

stats