El sector de la neteja de Castelló, en vaga indefinida per la pèrdua salarial

Les parades comencen amb un seguiment per damunt del 80% i aquest dilluns hi ha previstes dues concentracions per a reclamar millors retribucions, actualment per davall del salari mínim

Cartell informant de la vaga en instal·lacions de la UJI
Cartell informant de la vaga a les instal·lacions de l'UJI / À Punt NTC

Al voltant de 8.000 treballadors i treballadores de la neteja dels edificis públics de Castelló de la Plana estan convocats des d'aquest dilluns a una vaga indefinida en protesta per la minva salarial que han patit en els últims anys. El sector reclama una millora del conveni col·lectiu, que és el de menor retribució de la Comunitat Valenciana, i critica la demora injustificada de la patronal a l'hora d'arribar a acords per a desbloquejar les negociacions. 

Es tracta d'un col·lectiu professional molt feminitzat, segons alerten els sindicats. Les retribucions que cobren estan per davall del salari mínim i fa dos anys que no tenen cap pujada salarial. Per això, a partir d'ara comencen una parada indefinida que afecta tots els sectors, des de Sanitat a Educació: escoles, hospitals, centres de salut, despatxos o xicotetes empreses. "Hem decidit que ja n'hi ha prou. Fins ací hem arribat", ha resumit Yolanda Samblas, integrant del comité de vaga, en declaracions a Les notícies del matí.

La protesta ha començat amb bon peu. L'organització xifra el seguiment entre el 80 i el 85% i avisa que no tornaran al treball fins que s'atenguen les seues reivindicacions: "Estem molt conscienciades i disposades a parar els dies que faça falta per a demanar el que ens correspon", ha explicat Samblas. 

Les treballadors i treballadores de la neteja cobren vora 12.600 euros bruts anuals, vora 1.000 euros menys que l'exigible en el salari mínim legal. Reclamen, per això, que les nòmines s'apugen el 2022 fins a establir un salari anual de 13.510 euros. És el mínim que han de complir totes les empreses, fet pel qual no es considera increment salarial. També demanen un augment del 5% per a compensar la pujada de l'IPC, que a Castelló és del 5,9%. El sector està en contra de la proposta econòmica de la patronal. Com ha detallat la representant del comité de vaga, plantegen eliminar els plusos per tal d'absorbir-los dins del salari base i incrementar d'aquesta manera la quantia fins a arribar al salari mínim interprofessional, el que a ulls de les treballadores i treballadors suposa una pèrdua econòmica i de drets. 

Aquest dilluns s'han convocat dues concentracions per a denunciar la situació de les netejadores, a les 10:00 hores a la Universitat Jaume I i a les 11:00 hores al centre de Castelló de la Plana.

També et pot interessar

stats