El sector de l'oliva es manifesta a Madrid per la crisi de preus i els aranzels de Trump

Denuncien que els preus han baixat un 44% respecte de 2018 i reclamen un paquet de mesures per garantir-los un futur digne.

FOTO PORTADA: Milers d'olivaters recorren els carrers de Madrid per a reclamar preus dignes

El sector olivarer, representat per Asaja, COAG, UPA i cooperatives agroalimentàries, es manifesta aquest dijous a Madrid. Denuncien la “situació crítica” que travessen més de 250.000 famílies de productors per les pèrdues que suporten a causa dels preus baixos de l'oli d'oliva en origen.  Expliquen que es paga un 44% menys que en 2018. També protesten per la proposta del president dels Estats Units, Donald Trump, d'imposar aranzels del 25% als productes agrícoles.

Així, milers d'olivaters, procedents de la Comunitat Valenciana i d'altres territoris com Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Aragó, Múrcia, La Rioja i Catalunya recorren els carrers de la capital sota el lema 'Preus justos per a un olivar viu'. Reclamen un paquet de mesures que reactiven els preus baixos en origen i que garantisquen un futur digne per a les explotacions d'olivar tradicional.

Els agricultors denuncien que la falta de mitjans materials i humans impedeix dur a terme els controls necessaris en matèria de traçabilitat que permeten garantir la qualitat i la puresa del producte, que impedeixen pràctiques fraudulentes relacionades amb les mescles d'oli i que certifiquen que l'etiquetatge ofereix una informació completa i rigorosa.

Planas comparteix la inquietud per l'evolució "anòmala" de preus

El ministre en funcions d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assegurat que comprén la "preocupació" del sector de l'oliva i que comparteix "la inquietud per l'evolució anòmala dels preus en aquesta campanya".

Ha dit també que "s'està treballant amb les cooperatives agroalimentàries d'Espanya perquè puguen  autoregular-se i evite l'efecte tobogan dels preus en funció de l'evolució quantitativa de les campanyes". Planas ha fet aquestes declaracions en una compareixença de premsa que ha oferit a la Universitat de La Rioja.

També et pot interessar

stats