El sector citrícola qualifica d’insuficients les promeses d’ajuda al sector del Ministeri d’Agricultura

El representant d’Intercitrus assenyala que cal reestructurar el sector, i treballar com a “lobby” per a fer-se notar a Europa.

Ricardo Bayo en 'À Punt Notícies matí'
Ricardo Bayo en 'À Punt Notícies matí'

Estudiar l'impacte que l’acord europeu amb països com Sud-àfrica té per al sector citrícola espanyol. És una de les qüestions a les quals s’ha compromés el ministre d’Agricultura, Luis Planas, en la reunió que ha tingut amb el president de la Generalitat, Ximo Puig. Una altra mesura prevista és la reserva de 50.000 tones de mandarines i taronges per a suc. Iniciatives que ha valorat positivament en À Punt Notícies matí Ricardo Bayo, representant d’Intercitrus, la Interprofessional Citrícola Espanyola, però que a pesar d’això, ha qualificat d’insuficients.

 

“El mal ja està fet”, ha reconegut Bayo, i ha demanat que es revisen les condicions amb Sud-àfrica. Segons ha comentat, “la situació ha canviat”, amb l’augment de la producció sud-africana i el conreu de varietats més tardanes, i això fa que aquesta producció se solape amb la valenciana. Per això, ha demanat la clàusula de salvaguarda, per a evitar que s’aplique aquest acord. I malgrat que és prompte per a donar xifres, Bayo també ha assegurat que es calculen pèrdues d’entre cent-cinquanta i cent-huitanta milions d’euros.

 

A pesar d’això, el representant d’Intercitrus ha comentat que aquest acord no és l’únic causant de la difícil situació que travessa el sector, i ha esmentat la necessitat de reestructurar el sistema, així com d’organitzar-se a través de la Interprofessional Citrícola per a fer “lobby” i que es faça sentir la seua veu a Europa. També ha apostat per buscar varietats que tinguen una bona resposta en el mercat, i reforçar el sector per a aconseguir els objectius que es marquen.

També et pot interessar

stats