La ceràmica i l’automòbil, les exportacions valencianes més afectades pel conflicte entre Hamàs i Israel

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 1.200 empreses que exporten productes a Israel i més de 600 que n'importen

Imatge d'arxiu del port de València / Europa Press

Les empreses de la Comunitat Valenciana ja comencen a notar els efectes del conflicte entre Israel i Hamàs, després de l'atac inèdit que va llançar l'organització fonamentalista dissabte passat sobre el territori israelià. Els sectors especialment afectats a casa nostra són el de la ceràmica i l’automòbil.

A la Comunitat Valenciana hi ha 1.200 empreses que exporten mercaderies a Israel, a més de les 600 que n’importen. Durant els primers huit mesos d'enguany, les empreses valencianes han exportat productes per valor de 182,1 milions d'euros, un 16,5% menys que en el mateix període de l'any anterior, segons dades proporcionades aquesta setmana per la Cambra de Comerç de València.

Encara que hi ha hagut una baixada en un 31,9% de les vendes de productes ceràmics, aquests representen el primer producte exportat a Israel amb un valor de 82,2 milions, pràcticament la meitat del total d'exportacions valencianes. Per això, la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) mostra certa preocupació davant de “la ja per si mateix difícil situació que acumula la principal indústria de Castelló”.

Els automòbils, que ocupen el segon lloc en les exportacions, amb un volum de 15,1 milions, han registrat un creixement superior al 300% entre gener i agost. Per la seua banda, les matèries plàstiques i les seues manufactures, amb 13,9 milions, han reduït les seues vendes a Israel en un 41,2%, mentre que les màquines i aparells mecànics, amb 12,2 milions, també han crescut, en aquest cas un 74%.

Per a José Vicente Morata, president de la Cambra de València, el mercat israelià és “molt important” i espera que el conflicte acabe prompte. “Però se solucione ràpidament o no, el sector empresarial ha de tindre un suport clar, perquè són la clau del treball i de la generació de riquesa en aquesta autonomia”, ha afegit el responsable empresarial.

Efectes de la guerra d'Ucraïna

El sector de la ceràmica és el que més està notant els efectes dels conflictes bèl·lics, ja que la guerra entre Rússia i Ucraïna també va afectar les seues exportacions, molt demandades en els dos països. Durant el 2021 les exportacions valencianes en la ceràmica havien crescut un 16% cap a Rússia i més d'un 22% cap a Ucraïna.

Un altre sector que es va veure afectat va ser el del calcer perquè Rússia, però sobretot Ucraïna, abasteixen una part important del mercat del cuiro, concretament el 10%.

També et pot interessar

stats