El sector agrícola i ramader només percep el 30% del que es paga pels aliments

La Unió ha alertat que la situació és “dramàtica” per a alguns productes com la taronja, que no arriben a percebre el 20%.

El sector agroalimentari suposa un 8% del PIB
El sector agroalimentari suposa un 8% del PIB / Arxiu

El sector agrícola i ramader només percep el 30% del que es paga pels aliments, segons la Unió d’Agricultors i Ramaders. Amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, l’organització ha posat de manifest que els serveis de distribució i indústria són els que es reparteixen el 70% dels guanys, malgrat que el seu treball de transformació consideren que, a vegades, és “pràcticament nul”.

La Unió ha alertat que la situació és “dramàtica” per a alguns productes com la taronja o la clementina, que no arriben a percebre el 20% en origen, la qual cosa provoca que molts agricultors i agricultures abandonen l’activitat. També denuncien que aquesta situació de fragilitat es veu perjudicada per qüestions polítiques internacionals, com la imposició dels aranzels dels Estats Units o els acords de la Unió Europea amb Mercosur, Sud-àfrica, el Marroc o Tunísia.

Cada persona destina 140 euros mensuals a l’alimentació

L’organització ha assenyalat que la xifra mitjana de despesa en alimentació a les llars espanyoles se situa en els 140 euros mensuals, un 11% del total, per davall del 18% de la mitjana europea. 

Segons la Unió, el sector agroalimentari espanyol ha aconseguit ser una aportació valuosa a l’economia, amb un 8% del PIB, i garantir la seguretat alimentària, diversificar la cistella de la compra i complir estàndards ambientals i ètics. A més, continuen, Espanya disposa de més de dos milions d’hectàrees de producció ecològica, que situen el país en els primers llocs d’Europa en qualitat i producció sostenible, amb 350 denominacions d’origen i indicacions geogràfiques.

També et pot interessar