El sector agrari espanyol convoca mobilitzacions per la crisi al camp

El camp se suma així a les accions conjuntes dels agricultors de països com França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Polònia i Romania

Manifestació dels agricultors en un imatge d'arxiu
Manifestació dels llauradors en un imatge d'arxiu / Efe

Les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA han anunciat aquest dimarts un calendari de mobilitzacions en tot el país per a demanar canvis en les polítiques de la Unió Europea, un pla de xoc del govern espanyol i actuacions de les comunitats autònomes enfront de la crisi que viu el camp. Els llauradors espanyols se sumen així a les accions conjuntes dels agricultors de països com França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Polònia i Romania.

Les tres organitzacions agràries majoritàries espanyoles han difós, en un comunicat, l'acord per a iniciar les protestes, en línia amb els productors d'altres països de la UE, "davant la frustració i el malestar creixent a causa de les difícils condicions i l'asfixiant burocràcia que generen les normatives". Els primers actes de protesta es desenvoluparan a escala regional durant les "pròximes setmanes", segons els organitzadors, que no han concretat dates.

Entre les raons han recalcat, destaquen la necessitat de canvis a tres bandes: a escala de la UE, de les polítiques del govern i de l'aplicació per part de les comunitats autònomes. Els representants agrícoles i ramaders sol·licitaran al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, "solucions immediates" per a abordar els problemes derivats de la sequera, la guerra d'Ucraïna, la PAC i qüestions laborals.

"Hipocresia" de les polítiques i rebuig als acords

En relació amb la UE, Asaja, COAG i UPA han ressaltat la "competència deslleial" i la lluita dels llauradors enfront d'un mercat "desregulat" que importa de tercers països "a baix preu" i amb normatives desiguals, "una contradicció i hipocresia" i fa escac a la viabilitat de milers d'explotacions". Per això, reclamaran que es paralitzen la ratificació dels acords amb Mercosur i Nova Zelanda i les negociacions amb Xile, Kenya, Mèxic, l'Índia i Austràlia, així com que augmenten els controls a la importació del Marroc.

També protestaran per l'actual política agrària comuna (PAC), la campanya de la del 2024 comença precisament l'1 de febrer, i demanaran que es "flexibilitze" i "simplifique", perquè el camp considera "inassumibles" la burocràcia i els costos ambientals.

En l'àmbit nacional, reclamaran la modificació i ampliació de la llei de la cadena agroalimentària per a prohibir les pràctiques deslleials, amb la finalitat que els preus dels agricultors cobrisquen els costos de producció. També exigiran a Agricultura un observatori sobre les importacions i que es reforce la batalla a Brussel·les per a exigir reciprocitat, en tots els productes agrícoles i ramaders que entren en el territori de la UE. Els agricultors demanaran igualment a les comunitats autònomes "reformes urgents quant a la simplificació dels tràmits burocràtics que ofeguen els professionals del camp".

Dins de les reivindicacions ramaderes, Asaja, COAG i UPA han subratllat la crisi per la sanitat animal, que ha sigut objecte "de lluites partidistes". Una altra demanda serà un pressupost "reforçat per a les assegurances agràries, per a adaptar-lo a la situació estructural que deriva de la sequera" i fenòmens meteorològics adversos, igual que mesures per a afavorir la incorporació de joves a la professió.

També et pot interessar

stats