Santander, CaixaBank i Bankia reclamen a l'Estat 1.350 milions per Castor

Els bancs demanen a l'Estat que els torne l'import que van aportar per a tancar el magatzem de gas de Vinaròs.

El magatzem de gas natural Castor
El magatzem de gas natural Castor / Europa Press

El Banc de Santander, CaixaBank i Bankia han formulat hui davant el Govern espanyol una reclamació perquè l'Estat els torne els 1.350 milions d'euros que van desemborsar el 2014 per a finançar el tancament del magatzem de gas natural Castor, ubicat davant de les costes de Vinaròs, al Baix Maestrat. 

El Ministeri d'Indústria, liderat en aquell moment per José Manuel Soria, va decidir el tancament després que es produïren una sèrie de sismes que van causar una gran alarma social. 

El Govern espanyol necessitava urgentment els diners per a poder liquidar amb l'empresa concessionària les inversions realitzades en Castor. Així quedava establit en el reial decret llei amb què va extingir la concessió, va paralitzar la instal·lació i va regular la compensació per a Escal UGS, controlada per la constructura ACS, propietat de Florentino Pérez. El Govern es va comprometre a tornar els 1.350 milions d'euros en 30 anys. 

Una situació "anòmala", segons els bancs

Però el desembre del 2017 el Tribunal Constitucional va declarar nuls diferents articles del reial decret llei, perquè va considerar que el Govern va utilitzar la figura del reial decret llei de forma indeguda, però acceptava que s'haguera de pagar alguna indemnització. 

Després de la declaració d'inconstitucionalitat, la Comissió Nacional del Mercat de Valors i la Competència va deixar de pagar la part finançada pels bancs, sense que s'adoptara cap altra mesura compensatòria. 

Els tres bancs entenen que esta situació és "certament anòmala" i proposen ara a l'Estat que els torne els diners de forma gradual. A pesar d'això, l'Executiu entén que el deute està pagat i creu que no ha d'adoptar cap mesura per a compensar. 

També et pot interessar

stats