Ribera avança una probable suspensió temporal de l'impost a l'electricitat per a abaratir la factura

"No és descartable que calga tornar a fer la suspensió d'uns elements fiscals amb caràcter excepcional i provisional", ha dit la ministra

La nova factura de la llum ha provocat increments de fins al 73% en alguns dels seus trams respecte als últims dies de vigència de l'anterior
La nova factura de la llum ha provocat increments de fins al 73% en alguns dels seus trams / Shutterstock

La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha anticipat que "probablement" el govern espanyol rebaixarà de manera temporal la fiscalitat aplicada a l'electricitat, i en suspendrà algun dels impostos, per a rebaixar la factura, en la mateixa línia que s'ha fet en altres ocasions.

Poc després d'arribar al govern, el 2018, Ribera va decidir suspendre l'aplicació de l'impost sobre la generació de l'electricitat del 7% que paguen les empreses per a fomentar una rebaixa de la factura en una altra escalada d'aquest preu.

"No és descartable que calga tornar a fer el que ja vam fer en el seu moment, la suspensió d'uns elements fiscals amb caràcter excepcional i provisional", ha dit Ribera, sense esmentar concretament cap tipus impositiu.

100 milions més per a les compensacions a la indústria

Així mateix, durant una interpel·lació dirigida pel PP en la sessió de control al govern en el ple del Congrés, Ribera ha avançat que en les pròximes setmanes l'executiu augmentarà el crèdit pressupostari previst per a compensar la indústria per l'increment dels costos de CO₂ en uns 100 milions d'euros.

La ministra competent en energia ha defensat la necessitat d'"una revisió en profunditat" de la fiscalitat associada a la aquesta per a afavorir l'electrificació, l'eficiència i un repartiment "just" dels costos, associada a la revisió que plantejarà la nova directiva europea.

"Tenim un problema estructural: Es diuen combustibles fòssils, són els més cars i marquen el preu que es paga per tota l'electricitat en el mercat majorista"

Tot això per a fer front a una escalada en el preu de l'electricitat que, ha assegurat, "no és imputable a un increment real dels costos, sinó a un increment dels costos d'aquests combustibles fòssils" dels quals, ha dit Ribera, el sistema elèctric espanyol s'ha d'"anar desfent".

La vicepresidenta ha acusat les empreses elèctriques d'encarir l'electricitat en el mercat en incloure en les seues ofertes "el cost d'oportunitat" de l'augment del gas.

El quilovat/hora més car de la història

El diputat popular Guillermo Mariscal li ha retret a la vicepresidenta que hui mateix es registrarà el preu més car de la història, amb un preu estimat a les 20 hores de 20,26 cèntims el quilovat/hora.

La nova factura de la llum, ha abundat, ha provocat increments de fins al 73% en alguns dels seus trams respecte dels últims dies de vigència de l'anterior, i tot això després d'haver registrat un augment del 44% respecte a tres anys arrere, quan Ribera va assumir la cartera per a la Transició Ecològica.

També et pot interessar

stats