Restauradors i comerciants denuncien que les mesures de desescalada són “inviables”

Reclamen que s'escolte els professionals i es resolguen aforaments, protocol sanitari, ERTO de les plantilles, finançament i lloguers.

Terrassa d'una cafeteria de Gandia
Terrassa d'una cafeteria de Gandia / À Punt NTC

Els sectors de l'hoteleria i del xicotet comerç consideren que les mesures del pla de desescalada presentat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, són inviables per als negocis. Alerten que queden per resoldre temes molt importants com el protocol sanitari, els ERTO de les plantilles, el finançament i els lloguers. Així ho han indicat a Les notícies del matí el president de la Federació d'Hoteleria de València, Manuel Espinar, i el president de Confecomerç, Rafa Torres.

Espinar ha qualificat les mesures de “barbaritat” i ha ressaltat que “els aforaments de 30 persones no serveixen per a pagar les estructures dels negocis i ni tan sols la llum”. El sector lamenta aquestes mesures i diu que no poden obrir amb aquestes aforaments “perquè són inviables”. Considera que les terrasses s'haurien d'ocupar al 100% amb les distàncies reglamentàries i fins i tot demanen que es puga ocupar més espai, que és el que traslladarà a l'Ajuntament de València, ja que seria “una vàlvula d'oxigen”.

Per la seua banda, Torres ha denunciat que després de mes i mig segueix sense arribar el finançament dels ICO perquè “o posen tipus del 4 i 5% o no hi ha requisits que marca la banca”. “Això d’ajudarem a tots no ho estem veient, i els més dèbils es quedaran arrere”, denuncia.

D'altra banda, lamenta que el lloguer al final depén de l'acord de l'arrendador, i que en l'assumpte dels ERTO dels treballadors el govern no aclareix si la recuperació de la plantilla serà progressiva i, segons assegura “obrir en aquestes condicions igual no compensa”.

Per a Torres, el govern ha presentat un “esbós” d'un pla sense concreció i no hi ha suficient informació. “Caldrà aclarir què es considera comerç, què pot obrir i què no, entenem que parla de les grans superfícies, però no parla de metres”, apunta.

Tant el sector de la restauració com el del comerç consideren que el govern no ha escoltat el sector i lamenten que no se'ls haja fet cas quan reiteradament han sol·licitat muntar taules tècniques amb els responsables d’aquests àmbits.

També et pot interessar

stats