Així es reparteixen els 340 milions del Pla Resisteix de la Generalitat

El president Ximo Puig presenta un pla de xoc acordat amb els agents socials per a reflotar els sectors més afectats per la pandèmia.

Així es reparteixen els 340 milions del Pla Resisteix de la Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat aquest dilluns les principals línies del Pla Resisteix, impulsat per la Generalitat i destinat a donar suport als quatre sectors més afectats per la Covid-19 i les restriccions a la mobilitat social: l'hoteleria i els allotjaments turístics, la restauració, el turisme (agències o operadores de viatges) i activitats d'oci. Un instrument "per a resistir", ha explicat, consenuat amb els agents socials i que comporta ajudes econòmiques per valor de 340 milions d'euros.

És una "resposta econòmica d'urgència de la Generalitat", tal com l'ha definida el mateix cap del Consell, per a accelerar la reactivació econòmica postpandèmia i minimitzar els danys en els sectors més vulnerables a les mesures restrictives que l'administració autonòmica ha imposat per a frenar la transmissió del virus. Un pla dissenyat, ha insistit Puig, perquè "cap empresa viable ni cap autònom es quede arrere" i puga continuar, després d'aquest parèntesi econòmic, al qual han obligat les restriccions sanitàries.

El cap del Consell ha donat a conéixer les línies mestres del pla després d'una reunió de treball que ha mantingut amb els representants sindicals de CCOO-PV i d'UGT-PV, Arturo León i Ismael Sáez, i el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro. Als tres els ha agraït el tarannà dialogador i la voluntat d'acord que han mostrat amb el govern valencià. Patronal i sindicats, per la seua banda, han demanat a l'Administració que agilitze al màxim els procediments perquè les ajudes arriben al més ràpid possible i es garantisca la protecció d'empreses i treballadors.

El repartiment de les ajudes

El Pla Resisteix s'articula al voltant de quatre blocs d'"ajudes parèntesi" que el govern valencià proporcionarà davant de l'actual situació "excepcional" a les vora 21.000 empreses i 43.000 autonòms més directament afectats per les últimes restriccions sanitàries, en vigor des del passat 7 de gener. Segons ha desgranat Puig, hi ha ajudes directes a empreses, autònoms i persones treballadores afectades per expedients temporals de regulació d'ocupació (ERTO), subvencions específiques per a sectors que han patit un perjudici sostingut durant tota la crisi sanitària (per exemple, els artistes fallers), nous instruments financers articulats a través del Banc de la Generalitat i, finalment, el fons de cooperació Covid acordat amb diputacions i ajuntaments la setmana passada.

Les sis línies d'ajuda que formen part del Pla Resisteix i que ha detallat el president Puig són les següents:

  • Una partida de 80 milions d'euros en ajudes directes de la Generalitat per a cobrir les quotes de la Seguretat Social de les més de 21.000 empreses i 43.000 persones que treballen de forma autònoma a la Comunitat Valenciana, vinculades als sectors més afectats per la pandèmia.
  • Una ajuda directa autonòmica global de 8 milions d'euros que es repartirà entre 26.000 autònoms especialment afectats per la parada "total" de l'activitat des de març o que han patit una reducció "dràstica" d'ingressos. Aquesta subvenció serà complementària a la prestació que hagen rebut ja de la Seguretat Social.
  • Ajudes directes, per 17 milions d'euros, a 48.000 treballadors i treballadores que encara a hores d'ara continuen afectats per un ERTO i estan patint "una situació de reducció de salari que s'està allargant en excés", en paraules de Puig.
  • Ajudes per a donar suport a activitats relacionades amb l'oci i l'entreteniment, amb una especial atenció a les del sector de l'oci nocturn (sales de festes, discoteques...).
  • El govern valencià posarà en marxa, a través del banc públic de la Generalitat, dos nous instruments de finançament, addicionals als distints fons que ja existeixen, i que contribuiran a aportar liquiditat i solvència a les empreses valencianes al llarg de 2021 en condicions "molt favorables". La primera, una línia de prèstecs bonificats, de fins a 750.000 euros, per a empreses vinculades amb l'oci, l'allotjament, la restauració i acivitats connexes per a la qual l'Institut Valencià de Finances (IVF) mobilitzarà 50 milions d'euros. Una segona línia de prèstecs participatius de fins 800.000 euros per a empreses amb situació financera "límit" i que sí que eren viables abans de la pandèmia. L'IVF hi preveu aportar també 50 milions d'euros més per a aquests crèdits.
  • El fons de cooperació Covid acordat amb diputacions i municipis acapararà almenys el 35% dels fons del Pla Resisteix. Són, segons ha precisat Puig, un mínim de 120 milions d'euros ampliables en el futur. Aquest instrument, que ha d'acabar de perfilar-se en els pròxims dies, proporcionarà a les entitats locals capacitat econòmica per a ajudar empreses i persones autònomes i es finançarà a través d'una aportació conjunta entre la Generalitat (50%), diputacions (30%) i ajuntaments (20%). Aquests últims seran els qui gestionaran el fons, que pretenen arribar a 33.000 empreses i autònoms dels sectors econòmics més afectats per la pandèmia com ara l'hoteleria, l'oci, les activitats recreatives, les activitats culturals i les agències de viatge. Negocis, en definitiva, que han perdut una part fonamental de la facturació en els últims mesos.

“Insuficient” per al PPCV

L'oposició parlamentària al govern s'ha afanyat a criticar el pla d'ajudes. La líder del PPCV, Isabel Bonig, ha assegurat que li pareix “insuficient” per a atendre la “greu crisi econòmica actual” perquè està “buit de continguts i de procediments”. Així mateix, ha proposat una ajuda a les xicotetes i mitjanes empreses perquè totes aquelles que estigueren al corrent de pagament en el curs de 2019 s'hi puguen beneficiar d'una bonificació fiscal a través de la qual se'ls permeta no pagar un 30 o un 40% de les despeses tributàries i es minimitze l'impacte de les restriccions d'aforament i d'horari d'obertura.

També et pot interessar