Rato torna a la banqueta per a escoltar l’acusació pel judici de Bankia

L’Audiència Nacional reprén el juí per l’eixida a borsa de l’entitat bancària i podria incloure a les penes un delicte de falsedat comptable.

L'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, en una imatge d'arxiu
L'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, en una imatge d'arxiu / Audiència Nacional

L’Audiència Nacional reprén el juí per l’eixida a borsa de Bankia i posa fi a l’expectació d’aquesta jornada vital per a la trentena d’acusats. Entre ells es troba l’expresident de l’entitat, Rodrigo Rato, que torna a la banqueta per a escoltar les conclusions a les quals ha arribat la Fiscalia després de huit mesos de vistes.

La representant del ministeri públic, Carmen Launa, obrirà aquesta sessió, la que ja fa 59, durant la qual anunciarà si manté o modifica el seu escrit provisional, que es dirigeix únicament contra els antics gestors del banc. Es tracta de Rodrigo Rato, José Luis Olivas, José Manuel Fernández Norniella i Francisco Verdú, per als quals demana entre dos i cinc anys de presó per presumpta estafa a inversors.

Fonts pròximes a les acusacions especulen amb l'elevada possibilitat que la fiscal incorpore una suposada falsedat comptable, castigada amb penes d’un a tres anys de presó i multa de sis a dotze mesos. Això podria endurir no solament el castic als quatre antics administradors, sinó també a la resta d’exdirectius de l’entitat que, fins ara, escapaven de ser acusats per Anticorrupció.

A falta de la decisió final, acusacions particulars i populars del cas Bankia confien que el criteri de la sala es traduïsca en una sentència condemnatòria que pose fi a set anys de periple judicial. Sostenen que tant els administradors com els consellers eren plenament conscients dels riscos d’una operació no apta per a minoristes i que, encara així, van desplegar una campanya publicitària per a captar els estalvis dels clients més vulnerables.

També et pot interessar