Radiografia del teixit productiu de la Comunitat Valenciana

La major part són autònoms amb seu a la Comunitat Valenciana i es dediquen al sector serveis

Una dona obrint un negoci
Una dona obrint un negoci

A la Comunitat Valenciana, la major part de les empreses no compten amb assalariats, tenen la seu en territori autonòmic i es dediquen al sector serveis, segons es desprén de les dades del 2022 del directori estadístic d’empreses, que ha publicat aquest dimarts l’Institut Valencià d’Estadística. Una radiografia que també mostra que sols sis comarques tenen més de la meitat de les seus empresarials i detalla les comarques amb més empreses del sector de la construcció o de la indústria.

Malgrat que potser no encaixa amb la idea que en general ens ve al cap quan pensem en empreses, a la gran majoria de les que tenen la seu a la Comunitat Valenciana no treballen més de nou persones. De fet, més de la meitat (un 55,2%) no tenen assalariats, és a dir, són persones autònomes, mentre que un 40,4% tenen entre una i 9 persones assalariades i només un 3,77% ocupen de 10 a 49 persones. Les empreses de més de 50 persones en plantilla són 2.546, de les 374.849 empreses actives amb seu al País Valencià l'1 de gener del 2022, i tan sols representen un 0,7%.

Aquests percentatges canvien quan observem les empreses amb locals actius a la Comunitat Valenciana, però amb seu fora, que són 11.618, xifra que representa un 3,01% del total de les empreses amb locals actius al territori valencià. En termes generals, aquestes empreses són més grans que les que tenen la seu a la Comunitat Valenciana, ja que un 20% tenen més de 50 treballadors i treballadores. Continuen sent majoritàries les empreses sense cap assalariat, però en un percentatge molt menor (38% contra 55%).

Pel que fa als sectors productius, el majoritari és el de serveis, un sector paraigua que engloba coses tan dispars com la restauració i l’hoteleria, la banca i qualsevol empresa dedicada a l’estètica, per mencionar només alguns exemples. El nombre total d'empreses amb seu en cada província el 2022 és de 186.329 a València, 147.262 a Alacant i 41.258 a Castelló, i en totes tres el sector serveis representa al voltant del 80% de les empreses. És més potent a la de València (82,2%), després a la de Castelló (80,3%) i finalment a la d’Alacant (79,7%).

Filant més prim i analitzant la distribució en sectors productius per comarques, en totes el sector serveis supera el 64% del total de les empreses. En el mapa següent es mostra el nombre total d’empreses amb seu a cada comarca, així com la distribució per sectors productius, i es pot comprovar que està molt concentrada en unes poques comarques. De fet, tan sols sis (València, l'Alacantí, el Baix Segura, l'Horta Oest, el Baix Vinalopó i la Plana Alta) acumulen més de la meitat (53,1%) del total d'empreses de la Comunitat Valenciana.

Per sectors productius, les sis comarques amb major proporció d'empreses en el sector serveis són València (88,6%), l'Alacantí (85,6%), la Marina Baixa (83,4%), el Camp de Morvedre (82,9%), la Plana Alta (82,8%) i l'Horta Nord (81,0%). Pel que fa a la construcció, les sis comarques que presenten major proporció d'empreses són el Racó d'Ademús (27,5%), l'Alt Millars (22,6%), la Marina Alta (19,6%), la Vall de Cofrents-Aiora (19,5%), l'Alt Maestrat (19,3%) i la Canal de Navarrés (18,3%). D'altra banda, les sis comarques amb major proporció d'indústria són el Comtat (16,6%), l'Alcoià (15,2%), l’Alt Vinalopó (14,9%), la Vall d'Albaida (14,8%), l'Alcalatén (14,0%) i el Vinalopó Mitjà (13,7%).

També et pot interessar

stats