Radiografia del mercat immobiliari: el lloguer es dispara per damunt de les vendes

Un informe privat mostra com ha anat canviant durant els últims cinc anys el tipus de demanda de vivenda

Un home mira pisos de lloguer en una immobiliària en una imatge d'arxiu
Un home mira pisos de lloguer en una immobiliària en una imatge d'arxiu / Efe

Un lloguer més efervescent que el de les vendes. Un informe del portal immobiliari Fotocasa apunta a un canvi d'hàbits en matèria de vivenda a la Comunitat Valenciana. Així, l'informe reflecteix que durant els últims cinc anys el lloguer s'ha disparat un 46% a la Comunitat Valenciana. També mostra com el preu de les vendes en l'últim lustre ha pujat un 11%, però ha caigut a deu (17%) i quinze anys vista (37%). En aquest sentit, detalla que fa quinze anys es pagaven 181.600 euros per un pis a la Comunitat Valenciana i ara se'n paguen 113.700.

En referència al lloguer, l'estudi remarca que els valencians pagaven el 2016 per un habitatge de 80 m² una mitjana de 462 euros al mes, mentre que actualment es paga de mitjana 674 euros. La ciutat de València, Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), Castelló de la Plana, Elx (Vinalopó Mitjà) i Gandia (Safor) són les ciutats on el lloguer ha pujat per damunt del 30% des de 2016.

L'estudi analitza també el comportament de l'oferta i la demana durant la pandèmia, tant a la Comunitat Valenciana com al conjunt d'Espanya. En eixe context, assenyala que "la Comunitat Valenciana ha sigut la que més ha patit les conseqüències de la pandèmia i és la regió en la qual més ha baixat la participació en el mercat immobiliari, si es compara amb l'activitat que hi havia justament abans de la pandèmia: ha registrat un descens d'11 punts, des d'un nivell de participació del 35% el 2020 s'ha passat a un 24% el 2021". La pandèmia també ha afectat el mercat del lloguer, que ha frenat la vitalitat dels últims anys.

També et pot interessar

stats