La pujada del preu dels combustibles colpeja el sector pesquer

Demanen que el govern central regule un preu màxim per al gasoil professional, però si no arriba es plantegen una aturada generalitzada per a demanar solucions

L'augment del preu del combustible posa en una situació molt complicada el sector pesquer valencià / À Punt NTC

L’escalada dels preus dels combustibles fa que el sector pesquer es plantege una aturada generalitzada per a demanar solucions.

De fet, a Santa Pola (Baix Vinalopó) la barca d’arrossegament Punta Aljibe aquest dimarts s’ha quedat al port perquè, tal com explica a À Punt el seu armador, José Ruso, eixir una setmana els costa 8.000 euros i a penes en guanyen 9.000. 

La resta d'embarcacions de Santa Pola com la major part de les dels altres ports de la Comunitat Valenciana sí que han eixit a pescar. Només han parat algunes barques de manera individual, però la parada generalitzada per a demanar solucions per al sector està al cap de tots, ja que la situació és “catastròfica total”, afirma el patró major de la confraria de pescadors de Cullera, Vicent Pérez. 

Tot i això, esperen no haver d’arribar a fer una aturada i ho contemplen només com a última opció, conta l’armador de Cullera Alan Gil, que assegura que “quan pares les despeses se't mengen”.

La pitjor situació la pateixen les embarcacions d'arrossegament, que gasten fins a 5.000 litres de combustible a la setmana davant els 250 de les de palangre. Però tot el sector té clar que cal buscar solucions perquè actualment el combustible representa el 75% de les seues despeses. 

En aquest sentit, el patró major de la confraria de pescadors de Castelló, Manolo Peña, proposa que el govern actue amb “valentia” i establisca un preu màxim per al gasoil professional que no puge dels 0,70 euros per litre. 

També et pot interessar

stats