El PSOE demana a la Comissió Europea que analitze l’impacte que té la importació de taronges de Sud-àfrica

L'objectiu d'aquesta petició és evitar perjudicar als productors comunitaris.

L'objectiu d'aquesta petició és evitar perjudicar als productors comunitaris.
L'objectiu d'aquesta petició és evitar perjudicar als productors comunitaris.

L'eurodiputada socialista i portaveu de la Comissió de Comerç Internacional, Inmaculada Rodríguez-Piñero, ha instat la Comissió Europea a "estudiar l'impacte, en termes econòmics, d'ocupació i de volum d'exportacions, que l'acord d'associació econòmica entre la UE i Sud-àfrica té sobre el sector citrícola valencià, especialment durant els mesos d'octubre i novembre".

La petició de l'eurodiputada del PSPV es produeix després que el sector haja alertat en les últimes setmanes que les exportacions procedents del país africà estan provocant que les varietats primerenques valencianes "no troben lloc en els mercats exteriors, atés que les varietats sud-africanes copen el mercat i tenen uns costos molt menors per a les grans distribuïdores europees".

En un comunicat, Inmaculada Rodríguez-Piñero ha recordat que en l'acord comercial es va considerar que les importacions de cítrics sud-africans no havien de coincidir amb la campanya de cítrics a la UE, per a evitar perjudicar els productors comunitaris.

No obstant això, l'extensió del període d'aplicació fins al 30 de novembre pot estar provocant certes disfuncionalitats i perjuís per als agricultors valencians. "Per això, volem que la Comissió analitze i estudie esta situació i que s’adopten les mesures pertinents per a ajudar al camp valencià".

Per aquest motiu, Rodríguez-Piñero ha mantingut aquesta setmana una trobada amb el gabinet de la comissària Malstrom, a qui ha sol·licitat que estudie l'evolució de les exportacions de cítrics valencians i l'increment de les importacions procedents de Sud-àfrica en els últims anys, amb especial atenció als mesos d'octubre i novembre". Són els mesos en què coincideixen en el mercat les varietats primerenques valencianes i la producció tardana de Sud-àfrica, amb l'impacte que aquest fet pot tindre per als productors de la comunitat".

De fet, durant la trobada, l'eurodiputada socialista va sol·licitar al gabinet de la comissària que "estudie la possibilitat, si les recerques pertinents confirmen l'efecte negatiu per als productors comunitaris, d'aplicar clàusules de salvaguarda als cítrics sud-africans, o mesures compensatòries per a garantir la supervivència d'un sector clau per a la nostra economia".

A més, a causa de la preocupació del sector, l'eurodiputada socialista i el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, han convocat per al 27 d'octubre una reunió amb totes les associacions agrícoles i cooperatives valencianes, amb les quals estudiaran la situació i els passos a seguir "per a pal·liar d'una vegada per sempre la problemàtica derivada de les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica, tant pel que fa a aquestes mateixes importacions com al control de fitosanitaris".

Posteriorment, i després d'una anàlisi en profunditat de la situació del sector, Rodríguez-Piñero i Rodríguez-Mulero traslladaran, juntament amb els responsables del sector agrícola, les reivindicacions al gabinet de la comissària Malstrom en una trobada que tindrà lloc a València a finals de novembre.

També et pot interessar

stats