Els propietaris de la central d'Almaraz acorden renovar el permís fins al 2028

Serà la primera a tancar en el calendari del parc nuclear espanyol, que preveu que la central de Cofrents tanque al 2030.

Central nuclear d'Almaraz, a Càceres, en una imatge d'arxiu
Central nuclear d'Almaraz, a Càceres, en una imatge d'arxiu / Efe

Els propietaris de la central nuclear d'Almaraz, Iberdrola, Endesa i Naturgy, han aconseguit un acord aquest divendres per a sol·licitar renovar el permís d'explotació de la planta, que amb la nova llicència podrà continuar operant fins el 2028. El primer dels reactors de la central extremenya es clausurarà el 2027 i l'altre, un any més tard.

Almaraz és la primera de la llista en el calendari de tancament del parc nuclear espanyol, segons el pla que el govern central va remetre el 22 de febrer a Brussel·les, que preveu que la central de Cofrents tanque al 2030.

L'esborrany del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) preveu que el 2030 encara hi haurà operatius en el mix elèctric espanyol poc més de 3 gigavats (GW) de nuclear i un tancament ordenat d'aquestes plantes per orde cronològic.

El protocol contempla la clausura ordenada i escalonada dels actuals set reactors. De tal manera que, després d'Almaraz, li tocaria el torn a Ascó I (2029) i Cofrents (2030). El 2033 clausuraran Ascó II i el 2035, les centrals de Vandellòs i Trillo.

També et pot interessar

stats