Els productes valencians confien eludir l'impacte de la pandèmia aquest Nadal

Els sectors del raïm del Vinalopó, el joguet, el torró o els vins es mostren prudents i apunten a un manteniment del consum.

Una imatge de torró, en arxiu.
Una imatge de torró, en arxiu.

Les festes de Nadal d'enguany seran ben diferents en molts sentits. En altres, la previsió apunta que pot ser no tant. Nadal és la temporada alta del consum, un temps de compres i regals. La Comunitat Valenciana té entre el seu teixit productiu alguns dels sectors més vinculats a aquestes dates. El raïm de taula embossat del Vinalopó, el joguet, el torró o els vins estan ja immersos, o a punt d’entrar, en la temporada alta de vendes. I encara que es mostren molt prudents davant la incertesa d’una situació canviant, en línies generals confien en un manteniment del consum.

  • El raïm del Vinalopó preveu estabilitat i fins i tot una millora

El raïm que arriba cada Nadal a casa està començant a collir-lo i de moment el sector contempla una previsió “dins de la normalitat”, segons el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida (CRDOP) Raïm de Taula Embossat Vinalopó. “Els mercats fins al moment continuen demanant raïm”, explica la directora de la DO, Beatriz Rocamora.

Enguany, la meteorologia ha sigut més benigna que l’any passat, quan la producció va patir de ple la DANA que va assolar les comarques del sud. El sector evita parlar d’optimisme perquè les empreses han hagut de fer grans esforços econòmics per a garantir la seguretat durant la pandèmia però es confia en una “estabilitat i fins i tot en una millora” de les dades de l’any passat. També l’exportació, a la qual es destina el 40% de la producció (principalment a la UE), “està funcionant amb normalitat”, remarca Rocamora.

La producció inscrita al camp en 2019 va tindre un valor estimat de 17 milions d’euros. El sector estima que genera 13.000 llocs de treball durant tota la campanya.

  • El sector del torró creu que el consum familiar es mantindrà

El sector torroner confia en el consum familiar durant el pròxim Nadal per a mantindre les vendes. A pesar que les vendes vinculades al turisme o a les cistelles i lots nadalencs baixaran, el principal canal de venda d’aquest producte típic són les tendes i comerços. El secretari general del Consell Regulador IGP Xixona i IGP Torró d'Alacant, Federico Moncunill, explica que actualment les vendes estan un 2% per davall però la temporada alta d’aquest producte arranca a finals de novembre. Les exportacions han baixat un 10% però sols representen un 1,3% de la producció.

“La campanya és incerta però formem part del sector alimentari, un dels menys afectats per la pandèmia”, agrega Moncunill. Per això i per què durant els mesos durs del confinament a la primavera es varen incrementar les vendes de xocolate un 30%, el sector creu que Nadal no funcionarà mal si atenem a les vendes.

A Xixona es fabriquen cada any 20 milions de pastilles de torró amb denominació d’origen Xixona i Alacant, i més de 50 milions de pastilles d’altres torrons. Aquestes dades representen entre el 50% i el 60% de tota la producció espanyola.

  • El joguet dispara les vendes en línia

El sector del joguet valencià, concentrat a la Foia de Castalla, s'enfronta a una campanya de Nadal irregular i incerta a causa de la pandèmia. L'any passat va facturar 1.700 milions d'euros durant l'època nadalenca, que és una cita clau per al sector i on es juga el 70% de les vendes anuals en tres setmanes.

Enguany, amb la Covid de rerefons, les comandes a les botigues s'endarrereixen i les exportacions del sector del joguet de la Comunitat Valenciana han caigut un 9%. L'altre efecte de la pandèmia és que s'ha disparat la venda en línia, que és el gran repte del sector.

  • El cava d’Utiel-Requena preveu una caiguda del 30% i el vi es manté

Pel contrari, les previsions no són gens positives per al cava que es produeix a Utiel-Requena. Els productors de cava d’aquesta comarca estimen que enguany en vendran un 30% menys que l'any passat, per causa de la incertesa que envolta la campanya de Nadal.

Mentrestant, la DO Utiel-Requena de vins espera que les vendes es mantinguen enguany. De moment, asseguren fonts oficials de la DO, les vendes estan funcionant amb normalitat i l’exportació, on es destinen tres quartes parts de les vendes, “és la que més tira”. “Som cautelosos i esperem que el consum es mantinga”, remarquen.

.

També et pot interessar

stats