La producció industrial és dispara quasi un 60% a la Comunitat Valenciana a l'abril

El territori és el cinqué amb millor comportament de tot l'Estat i creix nou punts per damunt de la mitjana espanyola

Imatge d'arxiu d'una indústria del calcer
Imatge d'arxiu d'una indústria del calcer / À Punt NTC

La recuperació econòmica posterior a la pandèmia de coronavirus comença a poc a poc a materialitzar-se, segons assenyala el comportament d'alguns indicadors. Si la setmana passada es feia pública una dada positiva de l'atur, que ha baixat de manera generalitzada en totes les comunitats autònomes, aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística a donat a conéixer l'índex general de producció industrial (IPI), amb una evolució en el mes d'abril que convida a l'optimisme. La taxa, un indicador conjuntural que mesura l'evolució mensual de l'activitat productiva de les branques industrials -exclosa la construcció-, creix en tots els territoris de l'Estat respecte al mateix mes de 2020. A la Comunitat Valenciana es dispara un 59,9%, més de nou punts per damunt de la mitjana estatal (50,3%). És el creixement més alt de tota la sèrie històrica, que s'inicia el 1975.

Les dades de l'INE situen el territori valencià com el cinqué amb la millor evolució de la producció industrial d'Espanya al mes d'abril, per darrere de la Comunitat Foral de Navarra (79,3%), Galícia (76,4%), el País Basc (61,9%) i el Principat d'Astúries (60,6%). En la part baixa del rànquing, les que creixen de manera més moderada són la Regió de Múrcia (20,5%), Extremadura (20,6%) i Canàries (21,9%).

En l'acumulat de l'any, el segon marcat per la crisi sanitària del coronavirus, la producció industrial a la Comunitat Valenciana ha pujat un 13%. De nou, s'observa una millor evolució que en la resta del país, la mitjana del qual se situa en un 10,3%.

Amb l'avanç interanual d'abril, la producció industrial encadena en l'àmbit estatal dos mesos consecutius de taxes positives després d'haver registrat al març la seua major pujada en 24 anys (+15,4%). No obstant això, cal tindre en compte que la comparació es realitza amb la xifra registrada l'abril de 2020: va ser precisament en aquest mes quan, a causa del primer estat d'alarma, es va paralitzar durant dues setmanes tota activitat no essencial.

Tots els sectors van registrar l'abril de 2021 increments anuals de la producció. L'avanç interanual més gran correspongué als béns de consum durador (+229,7%), seguit dels béns d'equip (+120,4%), els béns intermedis (+61,3%), els béns de consum no durador (+27,1%), i l'energia (+13,7%). Pel que a activitats concretes, les que més incrementen la producció a l'abril en taxa interanual van ser la fabricació de vehicles de motor (+929,3%), la confecció de roba (+321,4%) i la fabricació de mobles (+259,9%).

També et pot interessar

stats