La producció de cítrics augmenta un 23% fins a les 3,89 milions de tones

La campanya 2018-2019 recupera la normalitat després del descens del volum productiu la temporada passada.

Per primera vegada, des de 2009, s'ha frenat la reducció de l'àrea dedicada al cultiu de cítrics
Per primera vegada, des de 2009, s'ha frenat la reducció de l'àrea dedicada al cultiu de cítrics / Europa Press

La campanya citrícola 2018-9019 preveu recollir una collita de 3.899.543 tones, uns nivells de producció que es consideren "dins de la normalitat" i en "equilibri" entre l'oferta i la demanda, segons han avançat aquest dimarts des de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient. Les xifres han augmentat en un 22,9% respecte a la temporada passada gràcies a la millora de les condicions meteorològiques i han baixat lleugerament respecte a fa dos anys (-1,2%). 

Segons l'informe presentat per la conselleria, la pluja d'agost ha sigut positiva per al cultiu, i la de principi de setembre, que en algunes zones han anat acompanyades de granís, han sigut també beneficioses ja que a més de netejar l'arbratge i disminuir les plagues i malalties han incrementat el calibre de la fruita i han reduït la necessitat de regs.

La consellera d'Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, també ha destacat que per primera vegada, des de 2009, s'ha frenat la reducció de l'àrea dedicada al cultiu de cítrics, que augmenta un 0,33%. El cap del Servei d'Estudis de la conselleria, Juan Antonio Franco, ha precisat així mateix que s'ha observat el fre de les parcel·les dedicades al caqui i fins i tot la seua reconversió en tarongers. A més, la taronja torna a superar la clementina.

El secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, ha informat que entre un 60 i un 65% de la producció de l'última campanya de cítrics ha anat a l'exportació, un 25% a la indústria i un 10% al mercat interior. Respecte als preus, Rodríguez Mulero ha assenyalat que el calibre en les varietats més primerenques no ha sigut l'esperat i els preus han sigut inferiors al previst, però "s'està regularitzant i no hi ha cap motiu per a no pensar que siga una campanya normal".

Per la seua banda, el secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Ramon Mampel, ha manifestat que el sector citrícola espera aconseguir aquesta campanya un equilibri entre l'oferta i la demanda i molta qualitat, i ha assegurat que la pluja caiguda en les últimes setmanes farà augmentar els calibres de les varietats que entraran a l'octubre.

El director de AVA-ASAJA, Jenaro Aviñó, també ha afirmat que les expectatives per a la campanya actual de cítrics "són òptimes", i s'espera tornar a les xifres de 2016-2017 quant a preus i comptabilitat d'explotacions, ja que "no hi ha cap condicionant perquè la campanya transcórrega malament".

També et pot interessar

stats