La producció del caqui Persimon caurà un 35% respecte al 2019

S'espera una bona campanya tot i la davallada per la gran qualitat que ofereix la varietat autòctona roig brillant.

La la DO Ribera del Xúquer engloba el 90% de tot el caqui que es cultiva a Espanya

Les estimacions de les associacions agràries a l'estiu es quedaren curtes: finalment la producció del caqui Persimon a la Comunitat Valenciana baixarà enguany un 35% respecte a la del 2019, segons calcula el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Kaki Ribera del Xúquer. Són vora 280 milions de quilos. Les fortes pluges de la primavera i les gelades puntuals a principis de març, les noves plagues que afecten la fruita i la falta de productes fitosanitaris per a tractar-les són les principals causes que hi ha darrere de la davallada.

La collita serà menor, però s'espera una bona campanya gràcies a la gran qualitat que ofereix la varietat autòctona de la Ribera del Xúquer, el caqui roig brillant. "Com que hi ha menys quilos, el tamany és bo, el color espectacular i les condicions organolèptiques han de ser molt bones", assenyalen des de la cooperativa agrícola Nostra Senyora de l'Oreto.

Amb més de 8.000 famílies sòcies de les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, la DO Ribera del Xúquer engloba el 90% de tot el caqui que es cultiva a Espanya. La campanya, que està en marxa des de setembre, s'ha presentat aquest dilluns en un acte en què han participat també representants de les organitzacions agràries, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà.

Enguany ve marcada per l'impacte de la pandèmia de Covid-19, que ha obligat el sector a fer una inversió en mesures de prevenció (gel hidroalcohòlic, presa de temperatura, mecanismes de separació del personal, etc.). Les despeses associades amb el coronavirus s'afegeixen així a la llista d'elements que determinen el cost de producció. Tant AVA-Asaja com la Unió de Llauradors coincideixen en la necessitat de fixar una política responsable de preus que empare el sector perquè no acaben venent el producte a les grans distribuïdores per davall del cost de producció.

En aquest sentit, les organitzacions agràries han rebut amb bons ulls l'estudi de costos de producció que durà a terme pròximament l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries de diferents productes, segons els ha traslladat la consellera Mollà. Una vegada enllestit, serà un instrument per a radiografiar i establir el preu que ha de pagar l'agricultor per a produir cada quilo. "Serà una arma per a poder defensar el llaurador", assegura Eduardo Esparza, responsable del sector del caqui de la Unió.

La campanya d'enguany busca potenciar la internacionalització i obrir nous mercats per al caqui, com ara el Canadà i l'Aràbia Saudita. Un treball de promoció que, com apunta el vicepresident segon d'AVA, Bernardo Ferrer, és fonamental i s'ha d'intensificar especialment en el mercat exterior.

També et pot interessar

stats