Principi d'acord entre els autònoms i el govern per a apujar les cotitzacions el 2019

Tot i que hi ha hagut un primer acostament, cada part ha xifrat la pujada de manera diferent.

Principi d\'acord entre els autònoms i el govern per a apujar les cotitzacions el 2019
Principi d'acord entre els autònoms i el govern per a apujar les cotitzacions el 2019

El govern espanyol i les principals associacions d'autònoms han arribat a un preacord per a augmentar la base mínima de cotització un 1,25% l'any 2019. L'acord ha sigut aplaudit per totes dues parts, però l'han concretat de manera diferent.

Des de les associacions de treballadors autònoms, l'ATA i l'UPTA, destaquen que ja no pujarà a 260 euros, com havia anunciat l'executiu, i han xifrat l'increment entre uns 50 i 60 euros anuals.

Aquest acord significarà una pujada entre 4 i 5 euros al mes i està lluny de les quantitats que va plantejar el govern espanyol en les primeres reunions amb les organitzacions d'autònoms.

Així mateix, ha anunciat que les organitzacions d'autònoms han aconseguit, a més d'aquesta pujada, que els treballadors per compte propi tinguen millors prestacions. De fet, a partir de l'any que ve, els autònoms tindran dret a la prestació per desocupació, formació, contingències professionals i bonificació del 100% per incapacitat temporal.

Concretament, el principi d'acord preveu el dret a la prestació per desocupació per a tots els autònoms i duplica la durada de la prestació i hi facilita l'accés. Això, segons el president d’ATA, Lorenzo Amor, farà que ja no es deneguen el 70% dels casos que sol·licitaven aquesta ajuda i afavorirà l'accés a la prestació per part dels autònoms.

Les dades del govern espanyol difereixen

Però les dades del Ministeri de Treball són diferents. Consideren que significa una pujada entre 12 i 14 euros al mes. Això significa un augment que se situa entre els 140 i els 160 euros anuals. 

Des del govern espanyol han celebrat el principi d'acord que, segons han assegurat, comportarà millors prestacions i protecció per al col·lectiu d'autònoms.

El 2018 la quota mitjana dels autònoms ha sigut de 278 euros a l'any. Per tant, el que puguen pagar l'any que ve encara està enlaire fins que el govern i les associacions arriben a un pacte definitiu. A més, cal tindre en compte la línia roja que han posat altres associacions per a arribar a un pacte: que la cotització es faça per ingressos reals.

També et pot interessar

stats