Primera sentència condemnatòria de presó per l'explotació de la mandarina orri sense autorització

El 85,4% dels casos de cultius il·legals detectats corresponen a la Comunitat Valenciana, seguida d'Andalusia i la Regió de Múrcia.

Imatge d'arxiu de mandarines orri
Imatge d'arxiu de mandarines orri

El jutjat penal número 12 de València ha condemnat un agricultor a la pena de tres mesos i un dia de presó, amb l'accessòria d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, així com al pagament de les costes, per l'explotació il·legal de la varietat vegetal protegida orri. El cultiu estava ubicat en una parcel·la de Benifairó de la Valldigna (Safor). La sentència s'ha produït després de les accions empreses per l'empresa The Enforcement Organization (TEO), llicenciatària màster exclusiva de la varietat vegetal protegida orri a Espanya i Portugal.

En la sentència, que és ferma i després d'haver reconegut l'acusat els fets, es considera provada la comissió d'un delicte contra la propietat industrial, tipificat en l'article 274.4 del Codi Penal.

Segons TEO, el 85,4% dels casos de cultius il·legals d'aquest cítric detectats corresponen a la Comunitat Valenciana, que afectarien uns 46.000 arbres; el 7,1% a Andalusia, que correspondrien a prop de 17.000 plantes; un 6,3% a la Regió de Múrcia, uns 14.000 arbres, i l'1,2% a Catalunya.

Amb aquesta sentència, segons informa TEO en un comunicat, són ja 45 les accions legals concloses –entre acords extrajudicials i sentències condemnatòries– per explotació il·legal de la varietat vegetal protegida orri.

Un perjuí de 60 euros per arbre

En concret, la sentència recull que l'acusat, que no haurà de complir la pena de presó imposada condicionada al fet que no delinquisca en un termini de dos anys, va realitzar empelts de la varietat de mandarina denominada orri. Ho va fer en un total de 518 arbres, amb la finalitat d'introduir les fruites al mercat, sense el consentiment ni aprovació del titular del títol d'obtenció vegetal i amb el coneixement que aquesta varietat de mandarina estava registrada i protegida conforme a la legislació espanyola i de la Unió Europea sobre protecció d'obtencions vegetals. La titular de la varietat és la mercantil The Enforcement Organization SL.

Els perjudicis xifrats per l'empresa TEO s'han fixat en un total de 60 euros per arbre en concepte de cànon, més els impostos corresponents. L'acusat ha indemnitzat la mercantil, de manera que aquesta s'ha retirat com a acusació particular i ha sol·licitat l'arxivament de les actuacions.

També et pot interessar

stats