Els preus pugen un 0,6% al gener, el primer repunt des de febrer de 2020

L'IPC se situa 1,1 punts per damunt del de desembre de l'any passat.

Un home en un supermercat amb mascareta
Un home en un supermercat amb mascareta

Els preus han pujat al gener un 0,6% respecte al mateix mes de 2020, una taxa que se situa en 1,1 punts per damunt de la de desembre de l'any passat (-0,5%) i que suposa el primer repunt des de l'inici de la pandèmia de coronavirus, segons la dada avançada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Si es confirma aquesta dada, el pròxim 12 de febrer l'índex de preus de consum (IPC) posaria fi a nou mesos consecutius en negatiu i seria la primera pujada des de febrer de 2020, ja que al març l'índex es va quedar a zero.

El repunt es deu a l'augment dels preus de l'electricitat i, en menor manera, dels aliments i begudes no alcohòliques, que s'han encarit més del que ho van fer al gener de 2020, segons l'INE.

Altres factors que han pressionat a l'alça els preus són els paquets turístics, que s'han abaratit menys que al gener del 2020, i el gas, que enguany ha pujat i l'any passat va baixar.

La inflació subjacent (que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics per ser els més volàtils) s'ha situat en el 0,6%, igual que l'IPC general i cinc dècimes més que al desembre (0,1%).

En termes mensuals, els preus han pujat un 0,1% respecte del desembre i han encadenat cinc mesos consecutius d'avanços.

L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA), que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro, també s'ha situat en el 0,6% interanual, 1,2 punts més que al desembre.

També et pot interessar

stats