Els preus de l'energia acceleren la inflació fins al 2,2% a l'abril, la major taxa en més de dos anys

Encadena la seua quarta taxa positiva consecutiva i la taxa interanual de l'IPC està nou dècimes per damunt de la de març (1,3%)

Subestació elèctrica en una imatge d'arxiu
Subestació elèctrica en una imatge d'arxiu / Shutterstock_1917526160.jpg

L'Índex de preus al consum (IPC) ha pujat un 1,2% a l'abril en relació amb el mes anterior, el repunt mensual més gran en nou anys, en concret des d'abril de 2012. D'aquesta manera la taxa interanual de l'IPC se situa en el 2,2%, nou dècimes per damunt de la de març (1,3%), segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirmen els avançats a la fi del mes passat.

Amb aquest repunt, l'IPC anual encadena la seua quarta taxa positiva consecutiva i la inflació escala a nivells desconeguts des de fa més de dos anys. De fet, no s'aconseguia una taxa d'IPC tan elevada des d'octubre de 2018, quan es va situar en el 2,3%.

Al fort increment dels preus a l'abril ha contribuït, principalment, l'encariment de l'electricitat i el manteniment dels preus dels carburants, en contrast amb les baixades d'abril de 2020. L'INE assenyala que el repunt de la inflació està relacionat amb la pujada de la taxa del grup d'habitatge, que es va situar en un 10%, quasi sis punts més que al març davant l'encariment de l'electricitat, que l'any passat baixava, i també pel menor abaratiment del gasoil per a calefacció.

A més, l'estabilitat dels preus dels carburants i lubrificants, que el 2020 es van afonar en ple confinament per la pandèmia de la Covid-19, va elevar la inflació del grup de transport al 7,4%, més de tres punts i mig per damunt de la de març. Per contra, a l'abril es van abaratir les fruites i els paquets turístics.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va situar la taxa interanual a l'abril en el 0,0%, tres dècimes menys que al març i més de 2 punts inferior a l'índex general. Es tracta de la bretxa més ampla entre la subjacent i la taxa general des d'agost de 1986.

També et pot interessar

stats