Els preus industrials baixen al març fins al 3,4%, la major caiguda en quatre anys

Segons l’INE, al conjunt d’Espanya el descens dels preus de la indústria ha sigut del 5%, també la major caiguda des del 2016.

Un treballador del sector metal·lomecànic en una imatge d'arxiu
Un treballador del sector metal·lomecànic en una imatge d'arxiu / Europa Press

Els preus industrials a la Comunitat Valenciana han baixat un 3,4% al març respecte al mateix mes de l’any passat, la major disminució des del febrer de 2016, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). És una mostra més dels demolidors efectes de la Covid-19 sobre l’economia.

A tot Espanya els preus industrials han baixat un 3,1% al març en relació amb el mes anterior, la major retallada mensual de tota la sèrie històrica, iniciada al 1975. A més, han retrocedit un 5% en taxa interanual, i ha registrat la major disminució des del maig de 2016, segons les dades de l’INE, que ha explicat que aquestes dades estan afectades parcialment per la declaració de l’estat d’alarma davant de la crisi sanitària.

Amb la retallada interanual de març a Espanya, més del doble que el descens del 2,3% al febrer, els preus industrials encadenen deu mesos consecutius en taxes negatives.

Les baixades més importants es produeixen a Andalusia, la Regió de Múrcia i al País Basc, les taxes de les quals descendeixen 6,9, 5,4 i 4,7 punts, respectivament. Per contra, Extremadura, Aragó i Castella i Lleó són les comunitats on menys disminueix la taxa anual, amb baixades de dues, quatre i cinc dècimes respectivament.

L’acceleració en el descens interanual dels preus industrials de març a l’estat espanyol s’ha degut principalment a la retallada en més de 7,5 punts de la taxa d’energia, fins al -15,9%, per l’abaratiment del refinament de petroli, i al retrocés de la taxa dels béns intermedis a nou dècimes, fins al -2,3%.

També et pot interessar

stats