Els preus de les exportacions i de les importacions industrials encadenen sis mesos a la baixa

Al novembre, l'import de les exportacions va retrocedir un 0,7% i el de les importacions un 2,3%.

Uns contenidors amb béns a un recinte portuari en una imatge d'arxiu
Uns contenidors amb béns a un recinte portuari en una imatge d'arxiu / Jarosław Bialik (Pixabay)

L'índex general dels preus d'exportació dels productes industrials va baixar al novembre un 0,7% respecte del mateix mes de 2018, i va moderar dues dècimes la caiguda d'octubre. Per la seua banda, els preus d'importació van baixar un 2,3%, enfront de la reculada del 2,6% del mes anterior, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística. Així les coses, els preus de les exportacions i de les importacions dels productes industrials encadenen sis mesos en negatiu.

En l'evolució interanual dels preus de les exportacions ha influït fonamentalment l'energia, que va presentar una taxa interanual del -16,9%, condicionada pel comportament del preu del petroli. També han influit els béns d'equip. La taxa interanual s'ha elevat tres dècimes, fins al 1,9%, per l'encariment de la fabricació de vehicles de motor.

Pel que fa a les importacions, els preus van moderar la caiguda tres dècimes al novembre passat, fins al -2,3%, novament com a resultat del comportament del mercat de l'energia. La taxa interanual de preus en el sector s'ha elevat més de dues dècimes, fins al -11,2%, a causa de les oscil·lacions de les cotitzacions de l'extracció de cru i gas natural.

Quant a la variació mensual (sobre octubre de 2019), els preus de les exportacions dels productes industrials van retrocedir un 0,1%, enfront del descens del 0,4% d'un any abans.

D'altra banda, els preus de les importacions van disminuir un 0,2% en el penúltim mes de l'any passat en relació al mes anterior, enfront de la caiguda mensual del 0,5% que van registrar al novembre de 2018.

També et pot interessar

stats