Els preus cauen un 1% al maig, el major descens en quatre anys

L'IPC interanual encadena quatre mesos de descensos i dos en taxes negatives per l'efecte de la Covid-19 i l'abaratiment dels carburants.

Els preus cauen un 1% al maig, el major descens en quatre anys
Els preus cauen un 1% al maig, el major descens en quatre anys

L'índex de preus de consum (IPC) ha retallat tres dècimes la taxa interanual al maig, fins al -1%, la major taxa negativa des del maig de 2016, segons l'indicador avançat publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En canvi, en relació amb el mes anterior, no va experimentar canvis.

Amb aquest afonament, l'IPC interanual encadena quatre mesos de descensos i suma dos mesos en taxes negatives. L'organisme estadístic ha atribuït la disminució a l'abaratiment dels carburants i combustibles, i als efectes derivats de la crisi del coronavirus.

Els preus dels productes inclosos en el grup especial béns Covid-19, en què s'inclouen els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten un 2,8% al maig respecte al mateix mes de 2019 i tres dècimes menys que a l'abril. Destaca el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals passa del 4% a l'abril al 3,5% al maig. D'aquests, els aliments frescos assoleixen una taxa del 5,4%, un punt i mig per davall de la del mes anterior, i els aliments envasats situen la taxa anual en el 2,3%, una dècima per damunt de la d'abril.

D'altra banda, els preus del grup especial serveis Covid-19, en què figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida de fems, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en streaming, assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 4,2% al maig en taxa interanual, dues dècimes més que a l'abril.

També et pot interessar

stats