Els preus dels aliments pugen a l'octubre per primera vegada en cinc mesos

L'encariment del sucre i dels cereals davant la previsió de menor producció impulsa aquest increment.

Els preus dels aliments pugen a l\'octubre per primera vegada en cinc mesos
Els preus dels aliments pugen a l'octubre per primera vegada en cinc mesos

Els preus mundials dels aliments han pujat a l'octubre per primera vegada en cinc mesos, impulsats per l’encariment del sucre i dels principals cereals, segons ha informat l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).

L'agència ha explicat que l'índex de preus dels aliments bàsics s'ha situat en una mitjana de 172,7 punts, i això suposa augments de l'1,7% respecte a setembre i del 6% en comparació amb octubre de 2018.

El sucre s'ha encarit el 5,8% mensual principalment perquè se’n preveu una baixada de producció a l'Índia, el major productor, i a Tailàndia, el major exportador. En conseqüència, es redueixen els subministraments mundials per a l'any vinent.

Els cereals també han experimentat una forta pujada de preu, del 4,2%, arran de la disminució de les perspectives de collites de blat i dacsa en diversos dels principals països productors i la dinàmica comercial, segons la FAO.

A banda, els preus dels olis vegetals s'han incrementat un 0,5% a l'octubre, fins a situar-se en el seu nivell més alt en més d'un any. A més, la carn s'ha venut un 0,9% més cara, els preus del porc han continuat creixent i han baixat els de les aus de corral.

L'únic índex que ha caigut a l'octubre a nivell mensual / en termes intermensuals ha sigut el dels preus dels lactis, concretament el 0,7%, per l'abaratiment del formatge.

També et pot interessar

stats