El preu dels productes agrícoles es multiplica per quatre del camp a la taula

Ábalos aposta per posar fre a l'abús que pateixen els preus agrícoles en el camp.

El preu dels productes agrícoles es multiplica per quatre del camp a la taula
El preu dels productes agrícoles es multiplica per quatre del camp a la taula

El preu dels productes agrícoles es va multiplicar al gener per més de quatre des de la cotització en el camp fins al preu de venda al públic a les botigues. Per la seua banda, els preus dels derivats de la ramaderia (carn, ous i llet) es van triplicar.

La diferència més gran va ser en les creïlles, que van costar a les botigues 7,35 vegades més que el preu pagat als agricultors en el camp, en cotitzar a 0,17 euros per quilo en origen i vendre's en destinació a una mitjana d'1,25 euros.

El preu de les cebes es va multiplicar per més de set, en comercialitzar-se a una mitjana d'1,44 en els comerços, davant dels 0,20 euros en origen. Així mateix, els alls, el cabdell, les mandarines i les taronges van multiplicar per més de sis la seua cotització del camp a la taula dels consumidors.

En el cas dels productes ramaders, el preu de la vedella es va quadruplicar, mentre que en el cas del conill, el porc, el pollastre i el corder es va triplicar, i pel que fa a la llet i els ous, es va multiplicar per dos.

De fet, una de les demandes dels agricultors i ramaders, que s'estan mobilitzant aquests dies, és reequilibrar la cadena agroalimentària amb la finalitat d'evitar els abusos que pateixen. Per això, reclamen un preu “just” per llei que permeta, “almenys”, cobrir els costos de producció.

Ábalos aposta per posar fre a l'abús que pateixen els preus

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha mostrat la preocupació del govern espanyol per la situació complicada que travessa el sector agrari a Espanya. Així, ha apostat per “posar un cert fre a l'abús que pateixen els preus agrícoles en el camp i abordar molts components que afecten la renda”.

Ábalos ha destacat que el Ministeri d'Agricultura ha actuat “amb promptitud i amb concertació amb les organitzacions professionals agràries”. “Aborda temes que fins ara semblaven difícils d'encarar, perquè tenen a veure amb el lliure comerç, com ara els preus”, ha subratllat.

“És fonamental plantejar una estratègia perquè parlem d'un important sector de producció, però també de la qualitat de vida de bona part de la nostra gent i d'espais geogràfics que ens connecten amb l'Espanya buidada”, ha dit.

També et pot interessar

stats