El preu del petroli s'afona: cotitza en negatiu per primera vegada en la història

Els inversors han arribat a cobrar 37 dòlars per la compra d'un barril de cru perquè els depòsits s'han quedat sense espai.

Imatge de portada: Una plataforma d'extracció de petroli a Pascagoula, Mississipí

El preu del barril de petroli referència, el West Texas, ha patit una caiguda històrica del 305% i per primera vegada des que hi ha registres ha cotitzat en negatiu. Així, els inversors han arribat a cobrar 37 dòlars per la compra d'un barril de cru perquè els depòsits on es reserva s'han quedat sense espai per la caiguda de la demanda com a conseqüència de la paralització mundial provocada per la pandèmia del coronavirus.

Amb aquesta caiguda, el mercat de Chicago, que és la principal plaça on es negocien els preus del petroli, ha autoritzat la venda a pèrdues i això ha provocat la histèria comercial. A l'inici de la sessió, es pagava fins a 17 dòlars per unitat i en el tancament s'ha arribat a cobrar-ne 37 per adquirir un barril.

Són les conseqüències de la Covid-19 i de les mesures de confinament decretades en desenes de països que han paralitzat el trànsit aeri i terrestre i bona part de la indústria. Això ha fet que el consum del petroli s'haja reduït a mínims històrics, que els depòsits de reserva estiguen tots plens i que les refineries rebutgen els barrils de cru.

Pel que fa al barril de petroli de referència a Europa, el Brent, també ha reduït el preu, però res a veure amb el que ha passat als Estats Units. Així, el preu ha caigut un 8 per cent, però per un barril s'han pagat uns 26 dòlars, la meitat del que es pagava abans que començara la crisi.

Trump comprarà 75 milions de barrils

Per la seua banda, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que el seu govern emmagatzemarà petroli fins a omplir les reserves del país amb 75 milions de barrils addicionals aprofitant el baix preu del cru.

Trump ha afirmat que "seria la primera vegada en molt de temps" que les reserves de cru s'omplin.

També et pot interessar

stats