El preu de la llum puja aquest diumenge un 27,6% i marca el nivell més alt en dos mesos

L'absència del mecanisme de l'excepció ibèrica hauria situat el MWh quasi seixanta euros més car

Factura de consum elèctric
Factura de consum elèctric / À Punt NTC
03 de desembre 2022 - 18:44 Actualitzat: 04 de desembre 2022 - 08:32

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista puja aquest diumenge un 27,63% respecte al dissabte, fins als 243,95 euros per megawatt hora (MWh), la qual cosa suposarà el nivell més alt en els últims dos mesos.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista se situa aquest diumenge en 189,81 euros/MWh, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

A aquest preu se suma la compensació a les gasistes que han d'abonar els consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada o els que, malgrat estar en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest diumenge serà de 54,14 euros/MWh.

En absència del mecanisme de l’“excepció ibèrica” per a limitar el preu del gas per a la generació d'electricitat, el preu de l'electricitat a Espanya seria de mitjana uns 302,66 euros/MWh, la qual cosa suposa uns 58 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 19,4% menys de mitjana.

El "mecanisme ibèric", que va entrar en vigor el passat 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos i cobreix així el pròxim hivern, període en el qual els preus de l'energia seran més cars.

En concret, l'excepció ibèrica fixa una senda per al gas natural per a generació d'electricitat des d'un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins que finalitze la mesura.

També et pot interessar

stats