El preu de la llum puja un 26,7% fins a 144,73 euros/MWh

Es tracta del màxim des del 17 de desembre després que la setmana passada els preus es desplomaren alguns dies per davall dels 5 euros

Bombeta de la llum, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
Bombeta de llum, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC / Andrik Langfield (Unsplash)

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dimarts, 3 de gener, fins als 144,73 euros per megavat hora (MWh), la qual cosa suposa un augment del 26,7% respecte dels 114,24 euros/MWh d'ahir.

Aquesta nova dada confirma la tendència a l'alça en el preu de la llum des que ha començat l'any, després que la setmana passada els preus es desplomaren alguns dies per davall de 5 euros i amb algun tram horari fins i tot en zero euros.

D'aquesta manera, el preu per a aquest dimarts serà el més alt des del registrat el 17 de desembre, quan va ascendir a 186,73 euros/MWh.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista —en l'anomenat pool— se situa per a aquest dimarts en 138,79 euros/MWh. El preu mínim, de 113,63 euros, s'ha donat entre les 04:00 i les 05:00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 09:00 i les 10:00 hores, quan serà de 171,18 euros.

A aquest preu del pool se suma la compensació a les gasistes, que han de pagar els consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat estar en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dimarts se situarà en 5,94 euros/MWh.

Un 23% menys que sense aplicar-se l'excepció ibèrica

En absència del mecanisme de l'excepció ibèrica per a posar un límit al preu del gas per a la generació d'electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d'uns 175,12 euros/MWh, cosa que suposa uns 30 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 17% menys de mitjana.

El mecanisme ibèric, que va entrar en vigor el 15 de juny passat, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, cobrint així el pròxim hivern, període en el qual els preus de l'energia són més cars.

En concret, l'excepció ibèrica fixa una senda per al gas natural per a generació d'electricitat des d'un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials ,i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a la finalització de la mesura.

També et pot interessar

stats