El preu de l’oli, fins a un 45% més car segons el supermercat

Des de Facua reclamen al govern que s'investigue aquesta escalada de preus i un límit als marges de benefici 

Preu oli d'oliva disparat
El preu de l'oli d'oliva està disparat / À Punt NTC

L'associació de consumidors Facua ha revelat que la mateixa botella d'un litre d'oli d'oliva verge extra pot arribar a costar fins a un 45% més en funció de l'establiment on s'adquirisca, la qual cosa suposa una diferència d'uns quatre euros per litre. En un estudi han analitzat 50 marques d'olis d'oliva verge i del verge extra en huit de les principals cadenes de supermercats i hipermercats d'Espanya: Alcampo, Carrefour, Dia, Hipercor, Eroski, Mercadona, Aldi i Lidl. Han comparat 144 preus diferents entre olis en envasos de plàstic, en llanda i en esprai de diverses capacitats.

Segons aquest informe, el preu mitjà del litre d'oli verge extra en envàs de plàstic d’un litre se situa en 9,67 euros. És el més car entre els analitzats de la marca Maestros de Hojiblanca, a la venda en Carrefour a 13,10 euros. El més barat és el Mar de Olivos, a 7,79 euros en Alcampo, amb més de cinc euros de diferència. En aquest cas, la diferència entre aquestes dues marques i supermercats arriba al 68%.

Veure més

La variació més gran entre una mateixa marca segons el supermercat es troba en la botella de plàstic d'un litre de verge extra Carbonell de la varietat picual: el preu és de 8,86 euros en Alcampo, mentre que al Carrefour costa 12,85 euros.

Tots els olis analitzats per Facua envasats en llanda són verge extra i el seu preu mitjà per litre és de 9,70 euros, xifra pràcticament idèntica a la mitjana d'un litre en plàstic, amb una diferència entre supermercats del 28,6%.

El preu dels olis verges en format de litre varia un 53,4%, amb un preu mitjà de 8,91 euros, mentre que el d'esprai en format de 200 mil·lilitres costa una mica més de tres euros de mitjana, amb una diferència del 35,7%.

Facua demana accions al govern 

Des de Facua reclamen al govern que s'investigue aquesta escalada de preus i s'apliquen “límits als marges de benefici” en totes les fases de la cadena, ja que sostenen que les pujades no es produeixen “únicament a conseqüència de males collites” d'oliva, sinó també per “l'especulació”.

L'associació manté que el reial decret llei pel qual es va aprovar la rebaixa de l'IVA del 10 al 5% prohibeix des de gener "qualsevol pujada que no siga conseqüència d'increments de costos", per la qual cosa considera que el que està passant amb l'oli d'oliva és una "pràctica sancionable".

També et pot interessar

stats