El preu de l'obra nova es dispara a València i tensiona l'Horta, on creix un 32% en un any

El metre quadrat s'ha encarit un 12% en un any a la ciutat de València i un 6,36% només en un trimestre a l'àrea metropolitana

En imatge, una de les últimes promocions d'obra nova a València
Una promoció d'obra nova en una imatge d'arxiu / Donatas Dabravolskas (Shutterstock)

El preu de l'habitatge nou continua pujant a València i ha traslladat la pressió a l'àrea metropolitana, on ha crescut un 6,36% entre l'abril i el juny. L'anàlisi l'ha fet la Càtedra Observatori de l'Habitatge de la Universitat Politècnica de València (UPV) que qualifica la tendència "d'extraordinàriament preocupant". En termes anuals, el preu mitjà de l'habitatge s'ha disparat un 32% a l'Horta Nord i un 12% a la ciutat de València, segons la comparativa entre el segon trimestre de 2022 i 2023.

L'estudi, centrat en el comportament del mercat a València, l'àrea metropolitana i Sagunt), rebaixa l'increment a un 11% a l'extinta l'Horta Oest (entre Torrent i Paterna) i al 7% a l'Horta Sud (en què ara s'integren aquests municipis). La pujada és continuada. Entre el primer i segon trimestre l'obra nova s'ha revalorat un 8% a l'Horta Nord (un 2% a l'Horta Sud i Oest) i un 14% a Sagunt, que experimenta la pujada més gran de l'últim trimestre i un dels més alts en termes interanuals (+22%).

Menys oferta

La càtedra (que patrocinen constructores i l'associació de promotores, Aprova, entre altres actors del sector) relaciona l'augment del preu a la reducció de l'oferta en els últims tres anys, que estipula en un 60% a la ciutat de València. A l'Horta ho ha fet un 59% (nord), 63% (oest) i 67% (sud). En paral·lel a la menor disponibilitat de nova construcció, l'estudi destaca augment del preu mitjà per habitatge del 55% a València, el 48% a l'Horta Nord, el 42% a l'Horta Sud i el 27% a l'Horta Oest.

No obstant això, la construcció ha reviscolat. S'han activat un 8% més de promocions d'obra nova en edificis plurifamiliars a València respecte a fa un any (si bé un 2% menys en relació amb el primer trimestre). I a l'àrea metropolitana s'han disparat un 50% a l'Horta Nord i un 14% a l'Horta Sud, mentre a l'extinta Horta Oest van caure un 19% en termes interanuals.

Es mantindrà la tendència

La Càtedra pronostica que el preu de l'habitatge continuarà augmentant, seguint la tendència mostrada en trimestres anteriors, però podria estabilitzar-se a la ciutat de València. Davant aquest escenari alcista, el director de la Càtedra i de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació, Fernando Cos-Gayón, considera "urgent" posar nous habitatges en el mercat i reservar una part significativa per a la construcció d'obra protegida (amb una fiscalitat favorable a l'edificació) i per a lloguer públic, a fi de donar "una possibilitat (d'allotjament) a les persones més desfavorides".

També et pot interessar

stats