El preu de la gasolina i del gasoil, més car ara que el 2014

La pujada del preu dels combustibles assoleix nous màxims en ple pont del Pilar.

Des de l’inici de l’any, el preu de la gasolina s’ha encarit un 8,8%
Des de l’inici de l’any, el preu de la gasolina s’ha encarit un 8,8%

Els preus del dièsel i de la gasolina han assolit aquesta setmana un nou rècord anual i se situen en nivells que no s'havien vist des d'octubre del 2014. En concret, l'import dels combustibles arriba a 1,35 euros per litre (gasolina) i 1,27 euros per litre (gasoil). 

Segons dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea, amb aquestes dades omplir un depòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa aquesta setmana 74 euros i fer-ho amb gasoil, 70 euros. Això suposa un increment entre 8 i 9 euros respecte del mateix període de l’any anterior.

Des de l’inici de l’any, el preu de la gasolina s’ha encarit un 8,8% i el gasoil un 11%. Així, per a veure un preu més alt en el cas de la gasolina i el gasoil ens hem de remuntar a la setmana del 20 d’octubre del 2014, quan tant la gasolina com el gasoil es pagaven a 1,35 i 1,27, respectivament.

Aquest encariment del carburants es produeix en ple pont del Pilar, en què la Direcció General de Trànsit (DGT) preveu 5,1 milions des desplaçaments entre dijous i diumenge. A més, l'increment coincideix amb la decisió de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) de no augmentar la producció.

 

Més barata a Espanya que a la UE

A pesar de les pujades experimentades per la gasolina i el gasoil, la gasolina és més barata a Espanya que a la UE i la zona euro, on el preu mitjà de la venda al públic del litre de combustible eurosúper 95 se situa en 1,494 i 1,542 euros respectivament. 

A Espanya els preus són més barats, perquè hi ha menor pressió fiscal respecte de la mitjana europea, a pesar de les pujades de l’IVA, d’impostos i gravàmens del biodièsel. 

Aquest divendres entra en vigor la nova normativa europea sobre l'etiquetatge per a carburants i vehicles, que té com a objectiu unificar els diferents tipus de combustibles a Europa.

També et pot interessar

stats