El preu de la bombona de butà baixa per primera vegada en dos anys, fins als 18,58 euros

El cost es mantindrà de moment fins al pròxim 17 de gener, quan es produïsca la pròxima revisió

Imatge d'arxiu d'un camió amb bombones de butà
Imatge d'arxiu d'un camió amb bombones de butà / Shutterstock

El preu màxim de la bombona de butà de 12,5 quilograms caurà un 4,96% a partir d'aquest dimarts, 15 de novembre, fins a situar-se en 18,58 euros, segons una resolució publicada aquest dilluns en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Aquest preu es mantindrà de moment fins al pròxim 17 de gener, quan es produïsca la pròxima revisió.

És la primera baixada del cost de la bombona del butà en dos anys, quan va escalar fins als 19,5 euros, preu que mantenia congelat des de feia sis mesos. 

El preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli envasats (GLP) en envasos d'entre 8 i 20 quilograms, la tradicional bombona de butà, no està liberalitzat. El valor es revisa bimestralment el tercer dimarts del mes, per resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines.

La caiguda que es registrarà en el preu a partir d'aquest dimarts es deu al fet que aquest bimestre la cotització de les matèries primeres ha patit un descens del 10%, a pesar que el cost dels nolis ha tingut una gran pujada (+24,0%).

Com es calcula el preu del gas?

La revisió bimensual del preu es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost dels nolis (transport) i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar. D'altra banda, aquesta revisió del preu, a l'alça o a la baixa, està limitada al 5%, i s'acumula l'excés o defecte de preu per a aplicar-lo en revisions posteriors.

Actualment, es consumeixen 68 milions d'envasos de gasos liquats del petroli de diferents capacitats, dels quals 53 milions es troben subjectes al preu màxim regulat (el 78%). 

També et pot interessar

stats