El president de Cepyme, Antonio Garamendi, nou president de la CEOE

L'empresari basc substitueix Joan Rosell al capdavant de la patronal, que dirigirà els pròxims quatre anys.

El nou president de la patronal CEOE Antonio Garamendi en una imatge d'arxiu
El nou president de la patronal CEOE Antonio Garamendi en una imatge d'arxiu / Dafne Pérez (Efe)

El president de la Confederació Espanyola de Xicotetes i Mitjanes Empreses (Cepyme), Antonio Garamendi, dirigirà la CEOE els pròxims quatre anys. L'empresari basc i actual vicepresident de la patronal ha sigut proclamat per aclamació i sense necessitat de votació, després de presentar-se com a únic candidat a substituir Joan Rosell, que feia huit anys que estava en el càrrec.

És el segon intent de Garmendi per a dirigir la CEOE, després que el 2010 perdera la votació contra Rosell.

Ara es converteix en el cinqué president de la patronal, que han liderat desde 1977 Joan Rosell, Carlos Ferrer Salat, José María Cuevas i Gerardo Díaz Ferrán.

El president de Cepyme havia presentat 137 avals de 43 organitzacions per a concórrer a uns comicis en què 700 compromissaris estaven cridats a participar-hi. 

La seua elecció al capdvant de la CEOE l'obligarà a deixar la presidència de Cepyme, en compliment dels estatus d'aquesta organització. 

Garamendi, cognom d'empresari, trajectòria de directiu

Antonio Garamendi (Getxo, Biscaia, 1958) és llicenciat en dret per la Universitat de Deusto. Nascut en una família amb una llarga tradició empresarial, fins ara compaginava la presidència de Cepyme amb la de Confemetal, la Confederació d'Organitzacions Empresarials del Metall.

Garamendi ha mostrat interés des de jove per a la representació empresarial. Va fundar l'Associació de Joves Empresaris del País Basc (Ajebask) i va presidir la Confederació Espanyola de Joves Emprearis (Ceaje)

La seua trajectòria professional està vinculada a la direcció i els consells d'administració d'empreses com ara La Equitativa, l'assegurança Bankoa, Handyman, Red Eléctrica, Tubos Reunidos o el grup Negocios de Ediciones y Publicaciones, l'empresa editora de La Gaceta de los Negocios, Radio Intereconomía i la revista Dinero

Aquest perfil d'alt directiu i no tant d'empresari, en el sentit més estricte del terme, per a representar el interessos de la CEOE, va ser qüestionat recentment pel president d'Acciona, José Maria Entrecanales, en el congrés nacional de l'empresa familiar que es va celebrar a l'octubre a València. Garamendi també ha rebut crítiques per posar-se un sou de 120.000 euros al capdvant del Cepyme –segons va informar El Confidencial.

El nou president de la CEOE assumeix la presidència de la patronal després d'un canvi de govern a Espanya i amb un executiu que promet augmentar la fiscalitat a les grans empreses i posar fi a la reforma laboral del PP. 

Recentment, Garamendi es va manifestar en contra de la proposta de l'actual ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, d'imposar per llei quotes paritàries de dones als consells d'administració, perquè considera que la mesura pot resta competitivitat a les companyies. 

L'empresari basc també ha cridat l'atenció per unes declaracions recents en què demanava que les empreses puguen fer controls d'alcoholèmia i drogues als treballadors implicats en accidents laborals, particularment en l'hostaleria, amb l'objectiu de rebaixar la sinistralitat. 

També et pot interessar

stats