Preocupació en el sector citrícola valencià per la laxitud en els controls fitosanitaris europeus

La consellera d'Agricultura confirma la interceptació de diverses partides de taronges contaminades que anaven a entrar a Europa.

VÍDEO | Preocupació en el sector citrícola valencià per la laxitud en els controls fitosanitaris europeus

Els productors valencians estan preocupats per la falta de control fitosanitari seriós que es du a terme en els cítrics que entren a la Comunitat Valenciana, principalment procedents d'Àfrica i Turquia. Els controls laxos als cítrics africans i turcs poden provocar l'entrada de noves plagues que acabarien per rematar la ja castigada citricultura valenciana.

La consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, ha confirmat aquest dilluns que s'han detectat partides contaminades de cítrics procedents de tercers països. "Hi ha hagut interceptacions de partides que anaven a entrar al mercat europeu amb malalties que ací estan contingudes o que estem fent un esforç enorme, el sector i l'administració per a parar-les" ha explicat. 

L'anunci l'ha fet en la Mesa Tècnica del Sector Citrícola, on s'ha acordat exigir a la Unió Europea que en els pròxims acords comercials amb països com Sud-àfrica, Turquia, Marroc i Egipte s'exigisquen les mateixes mesures fitosanitàries que als cítrics locals. 

La reunió en la Conselleria d'Agricultura, es realitza després de la celebrada dijous a Madrid per abordar la crisi. Els principals representants del sector citrícola valencià, entre els quals hi ha la Unió de Llauradors, AVA-Asaja i la Federació Provincial d'Agricultors, han posat de manifest les reivindicacions del sector perquè no es torne a repetir una campanya com la d'enguany. 

Damunt de la taula, les ajudes directes als llauradors afectats per una campanya que ja s'ha donat per perduda. Per a evitar que la pròxima siga igual de ruïnosa, la Mesa ha reclamat també que s'elabore l'informe necessari que justifique la posada en marxa de la clàusula de salvaguarda per a la pròxima campanya. 

Llei d'Estructures Agràries

Durant la reunió, la consellera Cebrián també ha fet referència a la llei d'estructures agràries, que ha entrat en vigor recentment. Cebrián ha assegurat que contribuirà a reforçar a mitjà termini la producció i comercialització dels cítrics. A més, ha afegit que s'està treballant en col·laboració amb les organitzacions de productors en la redacció d'una orde d'ajuda als productors citrícoles. 

Espanya demanarà avaluar l'impacte de les importacions

El govern espanyol, com a resposta a una petició parlamentària del diputat valencià d'Esquerra Unida, Ricardo Sixto, ha dit que demanarà a les autoritats europees que realitzen un estudi d'avaluació d'impacte de l'acord comercial amb Sud-àfrica per a comprovar els efectes i les conseqüències en el sector citrícola.

En aquest sentit, l'executiu central assenyala que l'acord va entrar en vigor el novembre de 2016 i "s'ha d'esperar un temps per a veure l'evolució de les relacions comercials en el nou escenari". No obstant això, puntualitza que per a fer marxa enrere en algunes de les concessions atorgades en l'acord caldria aplicar l'anomenada clàusula de salvaguarda, una vegada es comprove que les importacions causen un perjuí greu a la indústria nacional.

També et pot interessar

stats