Preacord entre el govern espanyol i els sindicats per a prorrogar els ERTO

El Consell de Ministres aprovarà la proposta dimarts, però la patronal encara no s’hi ha sumat.

Imatge d'arxiu d'una reunió de negociació entre govern espanyol, sindicats i empresariat
Imatge d'arxiu d'una reunió de negociació entre govern espanyol, sindicats i empresariat / Europa Press.

El govern espanyol i els sindicats, a l'espera del que decidisca el comité executiu de la CEOE, han tancat a última hora d'aquest dilluns un preacord per a prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 31 de gener del 2021 després d'una nova reunió maratoniana que ha començat a les onze del matí i ha acabat passades les 20:30 hores, segons han informat fonts pròximes a les negociació.

El principi d'acord arriba només dos dies abans de la fi de la vigència de la regulació actual i després d’algunes setmanes d'intenses negociacions i intercanvi de documents i propostes. Aquesta mateixa vesprada l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez ha tornat a posar damunt la taula un nou text, que ara se sotmetrà a la valoració dels òrgans de govern dels agents socials. El Consell de Ministres té previst aprovar la proposta aquest dimarts tant si hi ha acord com si no.

Després de quasi deu hores asseguts a la taula, el govern espanyol, els sindicats UGT i CCOO i les patronals CEOE i Cepyme han donat per concloses les negociacions sense saber si el decret per a prorrogar les condicions extraordinàries dels ERTO fins al 31 de gener s'aprovarà amb el suport de la patronal i dels sindicats.

Des de la patronal han indicat que "no es pot parlar d'acord" després d'aquesta última oferta del govern espanyol. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, assenyalava pel matí que l'organització que encapçala no donaria suport a un acord que deixe fora moltes empreses i sectors, i que abordaria la decisió en el comité executiu de la CEOE, que se celebra aquest dimarts.

Fonts de la negociació han explicat que durant la reunió d'aquest dilluns, els ministeris de Treball i de Seguretat Social han elevat les exoneracions de les quotes empresarials en el cas dels ERTO de rebrot, aquells que les empreses poden presentar si l'activitat es veu afectada per restriccions imposades per les autoritats.

També et pot interessar

stats