Directes
Ara en la televisió
L'HORA FOSCA
Ara en la ràdio
SONEM + (reemissió)

El port de València planeja aglutinar el 45% de trànsit exterior portuari espanyol i aconseguir 80.000 ocupacions per al 2035

El port de València projecta per als pròxims deu anys duplicar el trànsit de contenidors fins als 11 milions i que un 17% de les mercaderies circulen per tren

El port de València projecta els pròxims deu anys

El port de València ha presentat este dimarts el Pla Estratègic Valenciaport 2035, el full de ruta de la infraestructura per a la pròxima dècada. L’objectiu és consolidar-se com a hub logístic capdavanter al Mediterrani, amb una aposta clara per la sostenibilitat, la innovació i la connectivitat. L’objectiu serà optimitzar les infraestructures portuàries impulsant projectes sostenibles amb una inversió total de quaranta milions d'euros.

L'Autoritat Portuària de València aspira, en el seu pla estratègic per al 2035, a concentrar fins al 45% de la circulació de contenidors d'importació i d'exportació del sistema portuari espanyol. Entre els principals reptes, destaca la posada en marxa de la nova terminal nord, que permetrà duplicar el trànsit de contenidors —dels 5,5 milions actuals als 11 milions anuals— i generar 30.000 llocs de treball, fins a assolir els 80.000.

A més, el 17% de les mercaderies entraran i eixiran per ferrocarril, una xifra molt superior al 7,27% actual. En el seu dia, l'Autoritat Portuària de València, de fet, va explicar que des del punt de vista ferroviari, "la nova superfície portuària suposa generar una nova terminal ferroviària de sis vies de 1.000 metres de longitud com a instal·lació de càrrega/descàrrega de mercaderia ferroviària, la qual cosa convertirà a València en un hub multimodal de primer orde".

El pla establix 14 objectius amb 20 projectes estratègics concrets

Així ho ha comunicat Valenciaport este dimarts en l'acte de presentació del pla, en què la presidenta de l'APV, Mar Chao, ha ressaltat que es tracta d'un full de ruta "col·lectiu" per a un termini de deu anys que "naix del diàleg" i que ha comptat amb la "participació activa de tota la comunitat portuària" amb el propòsit de "consolidar Valenciaport com a port líder sostenible i innovador al servei del teixit empresarial, la ciutadania i l'entorn".

El pla estableix catorze objectius relacionats amb la dinamització de l'ecosistema econòmic, la sostenibilitat, la digitalització i innovació, la generació de valor per a les persones i l'interés general. Dins d'això, s'inclouen 20 projectes estratègics concrets.

Valenciaport es connecta amb més de mil ports arreu del món i és el líder en trànsit de contenidors de la península Ibèrica. La seua infraestructura moderna i eficient li permet gestionar grans volums de càrrega, i el pla estratègic aposta per ampliar les capacitats amb criteris de sostenibilitat i ecoeficiència.

La futura terminal nord

La futura terminal nord del Port de València és un projecte d'ampliació que busca augmentar la capacitat del port i millorar-ne la competitivitat. La terminal se situarà en l'ampliació nord del port i ocuparà una superfície d'aproximadament 137 hectàrees i amb 1.970 metres de línia d'atracada. Comptarà amb una capacitat per a manejar 5 milions de TEU addicionals als 7,5 milions existents. La infraestructura la completarà una nova terminal ferroviària de sis vies de 1.000 metres de longitud per a la càrrega i descàrrega de mercaderia.

La concreció d'este projecte, que arranca fa més de dos dècades, ha estat acompanyada de polèmica i de protestes ciutadanes, que alerten del greu impacte ambiental que tindrà. El tema ha estat en l'agenda política i també s'ha lluitat als tribunals. En eixe sentit, el passat març la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va rebutjar suspendre cautelarment la construcció del moll de contenidors de l'ampliació nord del port de València.

Segons ha avançat l’Autoritat Portuària, el pla inclou també la digitalització dels processos logístics, l’optimització dels accessos terrestres i marítims i una col·laboració més estreta amb tots els actors de la comunitat portuària.

Amb este projecte, Valenciaport vol reforçar el seu paper com a motor econòmic, afavorint el desenvolupament industrial, la creació d’ocupació i l’atracció d’inversions.

També et pot interessar

Veure totes les activitats