El PIB registra un augment històric del 16,4% el tercer trimestre

En la taxa interanual, l'economia espanyola registra un descens del 9%, davant del descens del 21,6% del trimestre anterior.

Espanya ix de la recessió tècnica en què va entrar el segon trimestre de l'any
Espanya ix de la recessió tècnica en què va entrar el segon trimestre de l'any / Arxiu

L'economia espanyola ha aconseguit abandonar la recessió durant el tercer trimestre de l'any i ho ha fet després de registrar un creixement del producte interior brut (PIB) del 16,4% entre juliol i setembre. Això sí, han sigut tres dècimes menys del que s'esperava. És el major avanç trimestral en la sèrie històrica que maneja l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que arranca l'any 1970.

Tot i això, el PIB encara està 9 dècimes per davall del que hi havia ara fa un any. Així el PIB ha registrat el tercer trimestre una caiguda interanual del 9%, davant del descens del 8,7% comunicat inicialment. En qualsevol cas, aquesta reculada és molt més moderada que la del segon trimestre, quan l'economia espanyola va registrar una caiguda interanual del 21,6%.

Després del creixement del 16,4% dels mesos d'estiu, Espanya ix de la recessió tècnica en què va entrar el segon trimestre de l'any després d'haver registrat dos trimestres consecutius en negatiu, amb caigudes de l'economia del 5,3% el primer trimestre i del 17,9% el segon.

Les dades trimestrals mostren una pujada històrica del consum de les llars del 20,8%, en contrast amb l'enfonsament, també històric, que va registrar aquest indicador en el segon trimestre (-20,7%).

D'altra banda, la despesa pública ha augmentat entre juliol i setembre un 1,2%, nou dècimes més que en el segon trimestre, mentre que la despesa en consum de les institucions sense finalitats de lucre i al servei de les llars no ha experimentat.

La inversió, pel seu costat, ha registrat el tercer trimestre un avanç històric del 21,7% (-20,6% el segon trimestre), amb un increment rècord del 42,6% en el cas de la inversió en maquinària i béns d'equip.

També et pot interessar