El PIB baixa un 0,5% el primer trimestre i modera la caiguda interanual al 4,3%

S'acumulen ja cinc trimestres consecutius de taxes interanuals negatives

El BCE preveu que el 2021 el PIB de l'eurozona creixerà entre un 4% i un 6%
L'economia espanyola va retrocedir un 0,5% el primer trimestre de 2021 / À Punt NTC
30 d'abril 2021 - 09:41

L'economia espanyola va retrocedir un 0,5% el primer trimestre de l'any, i ha tornat així a valors negatius després d'haver registrat en el tercer i últim trimestre de 2020 taxes del 17,1% i del 0,0%, respectivament.

Segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'economia espanyola va caure un 0,5% entre gener i març degut al descens del consum i de la inversió, i es reflecteix així l'impacte de la tercera onada de la Covid-19.

No obstant això, en taxa interanual, el PIB va descendir en el primer trimestre a un ritme molt de menor del que el va fer en el quart trimestre de 2020. En concret, l'economia espanyola es va contraure un 4,3% interanual, enfront de la caiguda del 8,9% experimentada en el trimestre anterior.

Amb aquesta contracció interanual del 4,3%, la menor des del primer trimestre de 2020, s'acumulen ja cinc trimestres consecutius de taxes interanuals negatives.

La demanda nacional va restar 2,6 punts al PIB interanual, xifra 3,6 punts superior a la del quart trimestre de 2020, mentre que la demanda externa va tindre una aportació negativa de 1,6 punts, 1,1 punts més que en el trimestre anterior.

En preus corrents, el PIB va descendir un 3,3% en taxa interanual, taxa 4,9 punts inferior a la registrada en el quart trimestre de l'any passat.

En tot cas, l'INE explica que l'avanç de dades està elaborat amb la informació disponible fins a febrer, així com amb alguns resultats avançats a mes de març.

Aquest fet, unit a la dificultat que ha suposat per al mesurament estadístic un canvi de conjuntura com el de la crisi de la Covid-19, "fa preveure que les futures revisions dels resultats publicats aquest divendres puguen ser d'una magnitud major que l'habitual".

També et pot interessar

stats