Els pescadors valencians esgoten la quota de tonyina roja "en només dotze dies"

Des de les confraries de pescadors valencians denuncien "l’incomprensible" repartiment de les quotes assignades

Pescadors de tonyina en la modalitat olímpica en una llotja valenciana
Pescadors de tonyina en la modalitat olímpica en una llotja valenciana / Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana

La Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana (COINCOPESCA) torna a reclamar que tant la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura com la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT) augmenten la "ridícula" quota que han assignat un any més als pescadors professionals valencians.

Les 46 embarcacions inscrites per a pescar tonyina que amarren en els ports de Vinaròs, Peníscola, Castelló de la Plana, Borriana, Gandia, Torrevella, Santa Pola, Dénia i Xàbia han esgotat la quota olímpica assignada de 8.700 quilos "en només dotze dies".

El motiu d’aquest esgotament, expliquen des de les confraries valencianes, és que les quotes es repartixen de forma desigual: "Mentre els pescadors artesanals de les confraries del Mediterrani s'han de repartir un ridícul 20%, les grans empreses industrials que pesquen tonyina com Balfegó d'Ametlla de la Mar (Tarragona) o la companyia Ricardo Fuentes i fills amb seu a Cartagena (Múrcia) s'emporten el 80% de la quota".

Tot això, lamenten, encara que els valencians "utilitzen mètodes tradicionals i sostenibles com la línia de mà, un simple fil amb un ham encebat en la punta enganxat a un rodet, mentre les grans empreses empren flotes de grans embarcacions de cércol i enormes gàbies per a tancar els túnids en alta mar".

El procediment de distribució de les quotes d'enguany s'ha basat en el fet que el Mediterrani està plagat de tonyines roges. L'organisme internacional encarregat d'assignar les quotes de tonyina va determinar una quota de 562,8 quilos per cadascuna de les 46 embarcacions valencianes; és a dir, un total de 26.000 quilos aproximadament. A l'octubre va començar la segona part de la pesca de la tonyina roja amb la modalitat coneguda com "olímpica". Dels 26.000 quilos que s'havien de repartir entre les 46 embarcacions, va haver-hi 8.700 que no es van pescar i han sigut precisament aquests els que s'han incorporat a la modalitat.

També et pot interessar

stats