El pes de l'agricultura en l'ocupació cau més de 40 punts en els últims 60 anys

En canvi, el sector serveis ha elevat la seua participació quasi en 50 punts, segons Fedea.

El pes de l\'agricultura en l\'ocupació cau més de 40 punts en els últims 60 anys
El pes de l'agricultura en l'ocupació cau més de 40 punts en els últims 60 anys

El sector de l'agricultura ha perdut gran part del seu terreny en el mercat laboral en els últims 60 anys, més de 40 punts, segons dades de la Fundació d'Economia Aplicada (Fedea). Concretament, el pes del sector ha caigut des del 46% al 4% entre 1955 i 2018. Aquesta baixada, en canvi, ha afavorit el sector serveis, amb un creixement de quasi 50 punts en el mateix període, des del 30% fins al 78%.

D'acord amb aquest treball, mentre l'agricultura va perdre pes en l'ocupació i els serveis el van guanyar, la resta de sectors mostren trajectòries més estables encara que amb certs alts i baixos. L'estudi revela també importants diferències entre regions quant a la seua estructura sectorial. Entre altres casos atípics, Fedea destaca el de Madrid pel reduït pes de l'agricultura i l'elevat pes dels serveis públics; el d'Astúries per l'elevat pes de la mineria durant bona part del període analitzat, i els de Catalunya i el País Basc per la importància del sector industrial.

L'estudi també assenyala que el sector amb major valor afegit per treballador en aquest període ha sigut el d'energia i aigua, i el menys productiu, l'agricultura. Els serveis, per part seua, han anat perdent terreny durant el període analitzat, igual que la indústria, encara que en menor mesura. El document també constata que l'agricultura i la indústria són els sectors que menys han vist augmentar els seus preus de venda, mentre que la construcció i els serveis han registrat increments molt més elevats.

També et pot interessar

stats