Les persones amb discapacitat cobren un 17% menys que la resta de treballadors, segons l'INE

Els homes d'aquest col·lectiu cobren un 21% menys i les dones un 14% menys que les persones sense discapacitat.

Un jove realitza treballs de manteniment en un contenidor
Un jove realitza treballs de manteniment en un contenidor / Jordi Pujol (Europa Press)

El salari mitjà anual brut de les persones amb discapacitat que treballen per compte alié és de 19.298 euros, una quantitat un 17% inferior a la que perceben la resta de persones que treballen, que cobren una mitjana de 23.308 euros. Aquesta és una de les conclusions que s'extrau de l'enquesta sobre el salari de les persones amb discapacitat, que ha elaborat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb dades de 2016 i que s'ha fet pública aquest dimecres.

Segons l'estudi, el tipus de discapacitat és un dels condicionants del sou de les persones d'aquest col·lectiu, de manera que les que tenen discapacitat intel·lectual i mental són les que perceben els salaris més baixos. Els més alts són per a les persones afectades per discapacitat sensorial i física. 

L'INE també constata que existeixen diferències substancials en els sous pel que fa al sexe. En concret, els homes amb discapacitat cobren un 21% menys en comparació amb la resta de treballadors, mentre que el salari de les dones és un 14% inferior al de la resta de treballadores. A més, l'incidència de la bretxa salarial entre homes i dones és menor entre la població amb discapacitat, ja que elles cobren un 15,8% menys que els homes, mentre que el percentatge augmenta a un 22,6% menys si es prenen com a referència la resta de treballadors i treballadores. 

La baixa participació del col·lectiu amb discapacitat en el mercat laboral és una altra de les tendències que detecta l'informe. L'any 2016 la taxa d'activitat era del 35%, més de 42 punts inferior a la de la resta de la població. La taxa d'ocupació, d'altra banda, va ser del 25,1%, menys de la meitat que en el cas de les persones sense discapacitat. Finalment, la taxa d'atur va arribar al 28,6%, nou punts més alta que la del conjunt total de treballadores i treballadors. 

També et pot interessar

stats