El personal d'Amazon a Madrid comença una vaga per a demanar millores laborals

La jornada coincideix amb la celebració del Prime Day, una campanya amb descomptes i ofertes, com ara l'enviament ràpid dels productes.

La jornada coincideix amb la celebració del Prime Day, una campanya amb descomptes i ofertes
La jornada coincideix amb la celebració del Prime Day, una campanya amb descomptes i ofertes

El personal del centre logístic més gran d'Amazon a Alcalá de Henares comença hui una vaga de 72 hores per a demanar millores en les condicions laborals. L'aturada coincideix amb la celebració del Prime Day, una jornada de 36 hores amb descomptes i ofertes que inclouen l'arribada de productes el mateix dia de la compra.

La vaga en els torns de nit i de matí ha sigut secundada per la majoria dels treballadors indefinits. "Els temporals, a causa de les represàlies de l'anterior vaga, han anat a treballar", ha lamentat Moisés Fernández, president del comité de treballadors per al sindicat CGT. Segons Fernández, a aquests empleats no els van renovar el contracte de manera progressiva, argumentant una baixada de volums.

Després de mesos de negociacions, Amazon no ha enviat l'esperada contraoferta per a respondre les reclamacions dels treballadors. La setmana passada es van reunir representants de les dues parts i es va barrejar la millora d'algunes condicions però, en paraules de Fernández, "moltes d'aquestes millores discriminaven els treballadors depenent de la categoria i el lloc de treball, tractant de dividir-nos".

Els empleats asseguren que s'estan registrant nombroses baixes mèdiques per la precarització laboral i l'activitat física que requereixen les seues tasques. "Hi ha moltes baixes a causa de l'alt ritme de treball i la pressió de l'empresa", ha explicat. Per això, reclamen la reducció dels contractes temporals, així com el cobrament d'un complement salarial per antiguitat.

"Nosaltres estarem disposats sempre a asseure'ns en la taula de negociacions", ha emfatitzat. Cas contrari, el personal esperarà la resolució de les tres demandes interposades, els judicis de les quals se celebraran el pròxim mes de setembre.

2.000 persones afectades

En total, hi ha 2.000 persones afectades en aquest magatzem de Madrid. Fins al mes d'abril tenien un conveni propi que Amazon va canviar de manera unilateral per un conveni sectorial de logística i paqueteria. Aquest nou acord implica la reducció de salaris, l'eliminació dels dies d'assumptes propis i d'altres beneficis per al personal. En aquell moment, els treballadors van iniciar protestes i van amenaçar amb la vaga que s'inicia hui, durant les mateixes dates en què l'empresa espera superar la facturació del Black Friday.

Així mateix, les negociacions entre la companyia i els treballadors es van iniciar el 2016, però l'empresa només ha presentat aquesta proposta feta a l'abril i que es va aplicar sense l'aprovació del comité d'empresa. En el passat, Amazon ja va fer front a una vaga similar i va contrarestar les aturades fent els enviaments des d'altres centres. 

Com afecta el Prime Day

L'aturada coincideix amb la coneguda campanya d'ofertes Prime Day. Per això, per a fer front a les baixes del personal madrileny, la multinacional està derivant l'enviament dels productes a altres centres logístics com el de Barcelona. "A Barcelona hi ha un nou centre que no té comité d'empresa i no està organitzat com nosaltres", ha explicat el representant de la CGT, després de lamentar-se que una multinacional en expansió "no siga capaç d'oferir una mínima garantia salarial als seus treballadors".

També et pot interessar

stats