Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

El pèrit conclou que Bankia va ocultar informació sobre el litigi amb l’asseguradora Aviva

La fiscalia rebutja la 'doctrina Botín' i demana mantindre les acusacions en el cas Bankia.

Juí per l’eixida a borsa de Bankia

Bankia va ocultar informació sobre el conflicte que tenia obert amb l’asseguradora Aviva en la informació comptable aportada en la seua eixida a borsa. Així ho recull un informe del tècnic del Banc d’Espanya, Antonio Busquets, incorporat a la causa en el juí per l’eixida a borsa de Bankia.

En aquest nou document, el pèrit incideix en la seua idea que els estats financers que es van tancar el 31 de març de 2011 i 30 de juny d’aqueix any “no expressaven la imatge fidel de l’entitat”.

Segons Busquets, Bankia havia de comptabilitzar una provisió per la reclamació d’Aviva, i no ho va fer ni en els comptes anuals de 2011, formulats el 28 de març de 2012, encara amb Rato en la presidència, ni en les reformulades el maig del mateix any, després de l’arribada de José Ignacio Goirigolzarri al grup.

Així mateix, assenyala que els principals administradors executius i directius de Bankia coneixien l’hipotètic cost de la resolució de l’acord de bancaassegurances, que ascendia a 1.100 milions, des del comité d’integració d’octubre de 2010.

En el fullet d’emissió de l’eixida a borsa, sosté Busquets, Bankia va oferir “informació incompleta”, ja que no va revelar l’import de la reclamació de l’asseguradora, més de 900 milions d’euros, i també era una “informació incorrecta”, ja que indicava que no tindria efectes adversos en la situació financera.

La fiscalia rebutja la 'doctrina Botín'

La Fiscalia Anticorrupció ha rebutjat aplicar la doctrina Botín en el juí per l'eixida a borsa de Bankia, per la qual cosa ha defensat que les acusacions populars continuen en el procés. La fiscal Carmen Launa considera que el presumpte perjuí derivat d'aquesta operació no es va limitar únicament al Fons de Reestructuració Bancària (FROB).

L'anomenada doctrina Botín va ser adoptada pel Tribunal Suprem el 2007 per a tancar el cas de les cessions de crèdit en què estava implicat el president del Banc Santander Emilio Botín. Estableix que si el ministeri fiscal i les acusacions particulars sol·liciten sobreseïment, s'ha d’arxivar la causa.

La fiscalia ha indicat que no es pot identificar un perjudicat específic en el delicte i que, si n’hi havia, no seria amb caràcter exclusiu. De fet, manté que la suposada falsedat comptable va posar en qüestió tot el sistema financer espanyol i va originar el major rescat de la història d'Espanya, que va pujar a 23.465 milions, va llastrar la cotització de l'Ibex 35 i va disparar la prima de risc.

Per això, la fiscal entén que els fets que es jutgen tenen afecten un efecte col·lectiu “més que rellevant" i que els accionistes personats en la reclamació de perjuís derivats de l'eixida a Borsa de Bankia estan legitimats per a continuar en el procés.