Les pensions pugen un 0,9%

És la primera mesura del nou govern espanyol, que afecta deu milions de persones, i tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener.

VÍDEO | Les pensions pugen un 0,9%

La primera reunió del Consell de Ministres del nou govern de coalició ha aprovat una pujada de les pensions del 0,9% per a enguany, segons ha confirmat el mateix Pedro Sánchez en roda de premsa. Aquesta actualització, que afecta deu milions de persones, es va quedar en l'aire en l'últim Consell de Ministres de 2019 del govern en funcions a l'espera que es formara govern. 

El president de l'executiu espanyol ha explicat que, si l'IPC supera l'increment que ha aprovat el Consell de Ministres, els pensionistes cobraran una paga compensatòria abans d'abril de 2021. La Plataforma en Defensa de les Pensions considera positiva la pujada, però insuficient.

Per a una pensió mitjana de 1.000 euros l'actualització del 0,9% suposa 9 euros més al mes. Aquesta recuperació del poder adquisitiu de les pensions s'uneix a la registrada en 2019, quan en general van pujar un 1,6% i les mínimes un 3%

Segons les previsions del govern central, l'actualització de les més de 10 milions de pensions s'aplicarà en la nòmina de març, encara que la pujada del 0,9% tindrà caràcter retroactiu a l'1 de gener de 2020. 

El nou executiu central també vol reforçar el poder adquisitiu dels qui menys cobren i té previst també apujar les pensions mínimes. Encara que aquesta revaloració i també l'actualització de les bases de cotització es duran a terme en reunions posteriors del Consell de Ministres a causa de la seua complexitat tècnica.

Sindicats i pensionistes ho consideren insuficient

La Plataforma en Defensa de les Pensions valora positivament aquest increment, però el considera insuficient. En aquest sentit, Agustí Selfa, portaveu de la plataforma Pego per unes Pensions Dignes, ha assenyalat en 20h NTC que "rebem amb satisfacció la pujada de les pensions, però la lluita no acaba ací".

Per la seua banda, els sindicats coincideixen que la pujada és positiva però que cal derogar la reforma de les pensions de 2013 i garantir el futur del sistema de pensions a través del diàleg social.

També et pot interessar

stats